CulturaFlux

„Computerul – Istoria viitorului” – expoziţie temporară la Palatul Culturii

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași, în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași – Facultatea de Automatică și Calculatoare organizează în perioada 31 decembrie 2022 – 31 decembrie 2023, la Palatul Culturii, expoziția temporară „Computerul – Istoria viitorului”, un demers expozițional care prezintă evoluția calculatoarelor de la abac până la computerele moderne de astăzi.

O pondere semnificativă de exponate, între care se remarcă sisteme de calcul, unități floppy disk, monitoare, console pentru jocuri, laptopuri, accesorii, documentație de specialitate și materiale complementare (fotografii și informații din domeniu), evidențiază eforturile făcute de tehnicieni menite să introducă opțiuni cât mai inovatoare în funcționalitatea, designul și operativitatea computerelor.

Una dintre cele mai vechi piese propuse atenției publicului în  cadrul expoziției este Memoria cu ferite IBM 360, care reprezintă cea mai importantă formă de stocare a informațiilor pentru sistemele de calcul din perioada 1955–1975.

Majoritatea celorlalte exponate datează din perioada 1981-1990, ilustrând soluții tehnice bazate pe semiconductori, circuite integrate și microprocesoare. Alături de mărci consacrate (IBM, Apple, Siemens, Convex ș.a) sunt expuse și modele reprezentative românești pentru ICE Felix, Întreprinderea de Echipamente Periferice FEPER, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași.

Expoziția cuprinde și o serie de console „Nintendo” din colecția particulară aparținând lui Theodor-Ștefan Axinte din Iași.

Expoziţia „Computerul – Istoria viitorului” va putea fi vizitată în spațiul expozițional al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet).

Curatorii expoziției sunt dr. Monica Nănescu, șef al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ și muzeograf Lenuța Chiriță, care au fost susținute în demersul lor de conservatorii Cristina Celia Iacob, Mariana Spătaru, muzeograf Viorel Ciobanu și supraveghetor Mihai Vartic.( E.M.)

 

Related Articles

Back to top button