„Dacă cineva poate sau nu deveni donator de sânge este o chestiune de comportament riscant, nu de orientare sexuală”, a declarat ministrul Karl Lauterbach pentru grupul de presă RND. „Nu trebuie să existe nicio discriminare ascunsă pe acest subiect”, a susţinut ministrul Sănătăţii din guvernul lui Olaf Scholz.
Amendamentul la legea privind transfuziile pe care îl va prezenta ministrul prevede de acum că „orientarea sexuală şi identitatea de gen nu trebuie să fie criterii de excludere”, potrivit presei germane.
Modificarea legii este anunţată pentru 1 aprilie, însă Colegiul Medicilor va avea la dispoziţie încă patru luni pentru a elabora o nouă directivă nediscriminatorie.
Restricţiile privind donarea de sânge de către homosexuali, care datează de la începutul epidemiei de SIDA în anii 1980, au fost apoi motivate de temerile că riscul de transmitere a virusului prin donarea de sânge era extrem de mare în rândul bărbaţilor homosexuali.
Conform directivei actuale a Colegiului Medicilor germani, homosexualii pot dona sânge numai dacă nu au întreţinut relaţii sexuale cu „un nou partener sau mai mult de un partener sexual” în ultimele patru luni.
Directiva suferise deja o uşoară modificare în 2021: înainte de această dată, perioada de timp prevăzută era de 12 luni.
Ridicarea acestor restricţii, denunţate de mulţi ani de asociaţiile de luptă împotriva discriminării, este inclusă în contractul coaliţiei dintre social-democraţi, Verzi şi liberali, aflată la putere de la sfârşitul anului 2021.
„Abolirea discriminării este de mult aşteptată şi sunt încântat că ministrul Karl Lauterbach a abordat această problemă acum”, a declarat delegatul ministerial pentru cauza LGBT Sven Lehmann, pentru grupul de presă Funke.
Înaintea Germaniei, numeroase ţări, precum Franţa, Spania, Italia, Israel, dar şi Anglia, şi-au schimbat deja în acest sens condiţiile accesului la donarea de sânge.AGERPRES