Politic

Modificări la Legea Arhivelor Naţionale și Codul Muncii , promulgate de preşedintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996 şi a Legii nr. 53/2003 Codul muncii.

„În cazul în care angajatorul se află în procedură de insolvenţă, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să elibereze salariaţilor, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care să ateste activitatea desfăşurată de aceştia, conform prevederilor alin. (5), să înceteze şi să transmită în registrul general de evidenţă a salariaţilor încetarea contractelor individuale de muncă”, prevede o modificare care vizează Codul Muncii.

Încălcarea acestei prevederi se amendează cu amendă de la 300 la 1.000 de lei.

Între modificările aduse Legii Arhivelor Naţionale se numără prevederea conform căreia în scopul informării publice se instituie obligaţia de a publica toate denumirile anterioare cunoscute ale creatorilor desfiinţaţi/dizolvaţi de la înfiinţare şi până la desfiinţare sau radierea din Registrul comerţului, după caz, precum şi informaţii relevante privind situaţia documentelor preluate de la creatorii desfiinţaţi/dizolvaţi, astfel: a) pentru operatorii economici prevăzuţi la alin. (1), prin orice mijloace accesibile publicului, inclusiv pe pagina proprie de internet; b) pentru Arhivele Naţionale.

De asemenea, creatorii ori deţinătorii de documente sau, după caz, succesorii în drepturi ai acestora sunt obligaţi să elibereze, potrivit legii, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, la cererea persoanelor fizice şi a persoanelor juridice, depusă în format letric sau în format electronic, certificate, adeverinţe, copii şi extrase de pe documentele pe care le creează ori le deţin, inclusiv de pe cele pentru care nu s-a împlinit termenul prevăzut la art. 13, dacă acestea se referă la drepturi care îl privesc pe solicitant. Aceste documente se eliberează în format letric şi se predau, la sediul creatorilor sau deţinătorilor de documente, personal sau prin reprezentant legal, ori se transmit prin servicii de curierat/poştale, cu confirmare de primire. Costul serviciilor de curierat/poştale este suportat de către solicitant. AGERPRES

Related Articles

Back to top button