Chişinău, 13 ian. /MOLDPRES/. Măsurile de creștere economică și sporire a numărului locurilor de muncă și acțiunile Guvernului pentru asigurarea dezvoltării locale au fost principalele subiecte abordate de prim-ministrul Natalia Gavrilița, la întrevederea de astăzi cu reprezentanții autorităților publice locale din raionul Fălești, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
În cadrul discuțiilor, prim-ministrul s-a mai referit la măsurile Guvernului de sporire a securității energetice, dar și la mecanismele de susținere a oamenilor afectați de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale. Natalia Gavrilița a dat asigurări că Executivul va continua să vină cu acțiuni țintite spre creșterea economică, în pofida crizelor în lanț.
„Am reușit să gestionăm criza energetică, avem stocuri suficiente de gaze naturale, contracte încheiate cu furnizori de energie electrică și deja am început pregătirile pentru următorul sezon de încălzire. Am reușit să mobilizăm resursele necesare pentru acordarea compensațiilor, creșterea salariilor și a indemnizațiilor. De asemenea, continuăm acțiunile și reformele inițiate, în vederea implementării cu succes a agendei europene”, a menționat Natalia Gavrilița.
Șefa Cabinetului de miniștri a vorbit și despre prioritățile, trasate de Executiv, în vederea creșterii numărului locurilor de muncă și atragerii investitorilor străini în regiuni. De asemenea, Natalia Gavrilița a subliniat că Guvernul va continua să vină cu măsuri de susținere a businessului, prin intermediul programelor de stat avantajoase.
„Vom continua să venim cu Programe de stat avantajoase pentru dezvoltarea businessului care activează în condiții transparente și oneste. Cei care își vor dezvolta afacerile în sate vor putea accesa resurse financiare pe termen lung la rate fixe, ceea ce va permite crearea a noi locuri de muncă în regiuni și va contribui la o dezvoltare economică uniformă pe întreg teritoriul țării”, a menționat prim-ministrul.
Primarii din localitățile raionului Fălești s-au interesat despre avantajele amalgamării voluntare a localităților, care includ stimulente financiare pentru angajații acestor primării și posibilități de a accesa fonduri guvernamentale suplimentare. Prim-ministrul a reiterat necesitatea de instruire a lucrătorilor APL în domeniul de formulare a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene.
„În parcursul nostru spre Uniunea Europeană, este necesar să avem autorități pregătite și capabile să acceseze fonduri europene. Aveți multe oportunități, este necesar să dați dovadă de spirit proactiv și să fiți implicați activ în procesul decizional, inclusiv pe platforma Comisiei Paritare pentru Descentralizare, activitatea căreia a fost revigorată după o pauză de 6 ani”, a punctat prim-ministrul.
La ședință au mai fost discutate subiecte legate de creșterile salariale, transferurile pentru reabilitarea drumurilor, dar și extinderea ariilor de acoperire a Programului Național „Satul European”.