Deputatul PSD Vasile Toma: N𝐨𝐢 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐥𝐞𝐠𝐢𝐬𝐥𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐟𝐚𝐜𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐢 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐨𝐥𝐢𝐝𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐥𝐚̆𝐝𝐢𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐫𝐢𝐬𝐜 𝐬𝐞𝐢𝐬𝐦𝐢𝐜 𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭

Deputatul PSD Vasile Toma anunță n𝐨𝐢 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐥𝐞𝐠𝐢𝐬𝐥𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐟𝐚𝐜𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐢 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐨𝐥𝐢𝐝𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐥𝐚̆𝐝𝐢𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐫𝐢𝐬𝐜 𝐬𝐞𝐢𝐬𝐦𝐢𝐜 𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭
„S-au aprobat modificări importante ale Legii nr. 212/2022 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.
𝐷𝑒 𝑎𝑐𝑢𝑚, 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑒𝑛𝑡𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 #𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖_𝑛𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙_𝑑𝑒_𝑐𝑜𝑛𝑠𝑜𝑙𝑖𝑑𝑎𝑟𝑒_𝑎_𝑐𝑙𝑎̆𝑑𝑖𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟_𝑐𝑢_𝑟𝑖𝑠𝑐_𝑠𝑒𝑖𝑠𝑚𝑖𝑐_𝑟𝑖𝑑𝑖𝑐𝑎𝑡, 𝑠𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑎𝑑𝑟𝑒𝑎𝑧𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑡𝑒𝑔𝑜𝑟𝑖𝑎 𝑐ℎ𝑒𝑙𝑡𝑢𝑖𝑒𝑙𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑒𝑙𝑖𝑔𝑖𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚:  cheltuielile pentru elaborarea expertizelor tehnice, în vederea încadrării clădirilor într-o clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție, pentru elaborarea auditului energetic și pentru elaborarea certificatului de performanță energetică după intervenţie”, precizează deputatul PSD. Acesta adaugă că se elimină termenul de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii bugetului de stat pentru transmiterea solicitărilor de includere în Program și a aprobării listelor-sinteză cu obiectivele propuse spre finanțare prin raportare la creditele de angajament aprobate anual cu această destinație, prevăzute în legea bugetară anuală. Deputatul vasile Toma mai precizează că o𝐝𝐚𝐭𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐦𝐨𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚̆𝐫𝐢 beneficiarii au posibilitatea să transmită ministerului Dezvoltării solicitarea de includere în Program și necesarul de sume de la bugetul de stat, în orice moment, iar listele vor fi întocmite și aprobate/completate pe măsura constatării îndeplinirii cerințelor legale privind eligibilitatea includerii în Program.
DE ASEMENEA, 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑟𝑒𝑑𝑖𝑐𝑡𝑖𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑖 𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖, 𝑎𝑣𝑎̂𝑛𝑑 𝑖̂𝑛 𝑣𝑒𝑑𝑒𝑟𝑒 𝑐𝑎̆ 𝑠𝑒𝑠𝑖𝑢𝑛𝑒𝑎 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑖𝑛𝑑 𝑑𝑒𝑝𝑢𝑛𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑒𝑟𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑖̂𝑛𝑐𝑒𝑝𝑢𝑡 𝑜𝑑𝑎𝑡𝑎̆ 𝑐𝑢 𝑖𝑛𝑡𝑟𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑔𝑜𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝐿𝑒𝑔𝑖𝑖 𝑏𝑢𝑔𝑒𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑠𝑡𝑎𝑡 𝑝𝑒 𝑎𝑛𝑢𝑙 2023 𝑛𝑟. 368/2022, 𝑒𝑙𝑖𝑚𝑖𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑜𝑏𝑙𝑖𝑔𝑎𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑖 𝑎𝑝𝑟𝑜𝑏𝑎̆𝑟𝑖𝑖 𝑙𝑖𝑠𝑡𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑖̂𝑛 𝑙𝑖𝑚𝑖𝑡𝑎 𝑐𝑟𝑒𝑑𝑖𝑡𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑎𝑛𝑔𝑎𝑗𝑎𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑣𝑎 𝑖𝑛𝑡𝑟𝑎 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑔𝑜𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑎 𝑑𝑎𝑡𝑎 𝑑𝑒 1 𝑎𝑢𝑔𝑢𝑠𝑡 2023.
 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐧𝐚𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐨𝐥𝐢𝐝𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐥𝐚̆𝐝𝐢𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐫𝐢𝐬𝐜 𝐬𝐞𝐢𝐬𝐦𝐢𝐜 𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭 este derulat de ministerul Dezvoltării. Pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament. Finanțarea este de 100%. Nu se cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale. În acest #Program multianual sunt incluse clădirile de locuințe multietajate, precum și clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII. Cererile de finanțare pot fi depuse de autoritățile publice locale și centrale.