Doi jurnalişti condamnaţi în Finlanda pentru divulgarea de informaţii clasificate
„Suntem dezamăgiţi de verdict. În pofida pedepselor reduse, paguba pentru libertatea de expresie a fost deja făcută”, a reacţionat într-un comunicat Antero Mukka, redactorul şef al ziarului lor, cotidianul de referinţă Helsingin Sanomat.
Unul dintre coautori a primit 50 de zile amendă, respectiv câteva mii de euro, în timp ce celălalt a fost scutit de pedeapsă.
Condamnarea se referă la un articol publicat în decembrie 2017 care conţinea informaţii vechi de zece ani privind operaţiuni ale serviciului de informaţii militare finlandez „care sunt clasificate în interesul securităţii externe a Finlandei”, a explicat tribunalul.
Articolul de investigaţii conţine informaţii privind „organizarea, capacităţile şi aprovizionarea” unui centru de comunicaţii al armatei de la Jyväskylä, la 230 km nord de Helsinki.
Potrivit Sanoma Media, societatea mamă a ziarului, „au existat motive puternice societale pentru a scrie acest articol”.
La momentul respectiv Finlanda pregătea o nouă lege privind informaţiile, care viza extinderea capacităţii de informaţii pentru a supraveghea traficul de date.
Acest proiect „limita drepturile fundamentale ale unui cetăţean”, potrivit Sanoma Media.
Tribunalul a considerat că divulgarea informaţiilor nu a fost justificată de un motiv de interes public ca în caz de „dezvăluiri semnificative”, precum „un abuz de putere sau alte activităţi ilegale ale autorităţilor”.
Curtea a estimat că nu a fost cazul cu acest articol şi că divulgarea informaţiilor nu poate fi considerată „inofensivă”, deşi „nu pune în pericol securitatea externă a Finlandei”.
Dezvăluirea unui secret de interes naţional, care aduce acuzaţia de trădare, poate antrena până la patru ani de închisoare în Finlanda.
Pavol Szalai, director pentru Uniunea Europeană al asociaţiei de a apărare a libertăţii presei Reporteri fără frontiere, a calificat condamnarea drept „foarte îngrijorătoare”.
Când „o ţară clasată la vârful indicelui de libertate al presei mondiale” urmăreşte în justiţie jurnalişti pentru că au scris „despre chestiuni de securitate naţională”, asta creează „un precedent periculos pentru libertatea presei în lume”, a afirmat el.AGERPRES