Box: Vasile Cîtea – Noi ne-am atins obiectivele anul trecut şi nu înţeleg de ce am fost penalizaţi la buget

Preşedintele Federaţiei Române de Box, Vasile Cîtea, a declarat pentru AGERPRES că este surprins neplăcut de diminuarea bugetului pe 2023 cu aproape un milion de lei faţă de cel din 2022, deşi anul trecut s-au câştigat medalii la toate competiţiile internaţionale, de la cadeţi la seniori.

Federaţia Română de Box a primit de la Ministerul Sportului un buget de 3,9 milioane de lei, drastic diminuat faţă de cel din 2022 (4,85 milioane de lei).

”Diferenţa este foarte mare, iar dacă luăm procentual, pe mine m-a nenorocit. E complicat, mai ales că noi ne raportăm în general la calendarul competiţional, pentru că ăsta e obiectivul fiecărei federaţii. Iar anul ăsta parcă e blestemat, toate competiţiile sunt la distanţe foarte mari şi cu costuri enorme, ajungi la circa 100 euro pe zi de sportiv. Plus biletele de avion, totul s-a scumpit, totul a crescut şi nouă ne-a luat din buget. Va fi complicat”, a declarat miercuri Vasile Cîtea.

În 2022, Federaţia Română de Box a obţinut 16 medalii la Europene şi Mondiale, indiferent de categoria de vârstă. Excepţia a fost la Campionatele Europene de box feminin de la Budva (Mintenegru), singura competiţie majoră în care pugilistele tricolore nu au urcat pe podium.

”Aştept să am o discuţie cu ministrul (Eduard Novak) ca să văd care au fost criteriile folosite în aprobarea bugetelor. Pentru că noi ne-am atins obiectivele anul trecut, avem rezultate şi medalii la toate categoriile şi toate nivelurile, şi nu înţeleg de ce am fost penalizaţi. Înţelegeam dacă nu îmi atingeam obiectivele, dar aşa mi-a greu să descifrez”, a adăugat fostul boxer.

Pentru 2023, preşedintele FRB avea nevoie de cinci milioane de lei, pentru acoperirea necesităţilor, dar s-ar fi mulţumit şi cu bugetul din 2022: ”Noi am cerut undeva la cinci milioane, dar dacă îmi dădea bugetul pe anul trecut era OK. Acum va trebui să tăiem din pregătire. Noi am făcut calendarul până la competiţiile de obiectiv, iar după luna iulie închidem totul. Competiţiile de obiectiv sunt Jocurile Europene din Polonia (21 iunie – 2 iulie), criteriu de calificare la JO 2024, Campionatele Mondiale de senioare din India (New Delhi, 15-31 martie), Campionatele Mondiale de seniori din Uzbekistan (1-14 mai), Campionatele Europene de tineret din Armenia (aprilie), deci e jale. După iulie, vom încerca doar să ţinem federaţia în funcţiune”.

În ce priveşte calendarul intern, inclusiv Centura de Aur, Vasile Cîtea a spus că se bazează ”în primul rând pe sprijinul autorităţilor locale, deoarece nu sunt bani de la buget sau de la minister”.

Suma totală alocată de Ministerul Sportului pentru asociaţiile sportive naţionale pentru 2023 este de 162.088.000 de lei. Ministerul Sportului are anul acesta un buget de 581,5 milioane de lei, cu 60 de milioane în plus faţă de faţă de execuţia preliminară din 2022.
AGERPRES