ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

La data de 06 ianuarie 2023, poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 80 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 330 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate 20 de infracţiuni.

Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 2 acţiuni şi s-a intervenit la 82 de evenimente, dintre care 71 au fost sesizate prin 112.

În urma activităţilor au fost sesizate 20 infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 331 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 96.630 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.

Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 19 permise de conducere și au fost retrase 6 certificate de înmatriculare.

CERCETAT PENTRU CONDUCEREA UNUI AUTO SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE

La data de 04 februarie a.c., polițiștii Secției nr. 3 Poliție Iași au oprit pentru control un bărbat, din comuna Tomești, care conducea un autoturism pe raza mun. Iași, neacordând prioritate de trecere unui pieton angajat regulamentar pe trecerea semnalizată prin marcaj pietonal.

Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, iar cercetările continuă.

În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 06 februarie a.c., tânărul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore şi introdus în Arestul I.P.J. Iaşi.

La data de 07 februarie 2023, acesta va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, cu propuneri legale.

Cercetările continuă.

TÂNĂR REȚINUT DE POLIȚIȘTI     

Polițiștii Secției nr. 5 Poliție Iași au identificat un tânăr în vârstă de 29 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de ,,furt”.

Din verificările efectuate, a rezultat faptul că în noaptea de 02/03 februarie a.c., acesta ar fi sustras, dintr-un auto, 3 laptop-uri, fiind cauzat un prejudiciu de 3.500 lei.

În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 05.02.2023, tânărul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore şi introdus în Arestul I.P.J. Iaşi.

La data de 06 februarie 2023, tânărul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, instanța dispunând arestarea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările continuă.

UPDATE://BĂRBAȚI REȚINUȚI DE POLIȚIȘTI

La data de 05 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hârlău au reținut doi bărbați din orașul Hârlău, bănuiți de comiterea infracțiunii de ,,lovirea sau alte violențe”, faptă ce ar fi avut loc la data de 28 ianuarie 2023.

Bărbații reținuți au fost introduși în Arestul IPJ Iași.

La data de 06 februarie 2023, bărbații au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău și Judecătoriei Hîrlău, instanța dispunând arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările continuă.

CERCETAT PENTRU CONDUCEREA PE DRUMURILE PUBLICE A UNUI VEHICUL NEÎNMATRICULAT

La data de 07 februarie 2023, în jurul orei 00:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Podu Iloaiei au oprit pentru control un bărbat în vârstă de 30 de ani din Republica Moldova, în timp ce conducea un autovehicul pe D.E. 583, în județul Iași.

În urma verificării documentelor în baza de date s-a constatat faptul că autovehiculul nu figura ca fiind înmatriculat.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat”.

CERCETAT PENTRU REFUZ DE RECOLTARE PROBE BIOLOGICE

La data de 06 februarie a.c., polițiștii Secției nr. 4 Poliție Rurală Miroslava au oprit pentru control un bărbat din mun. Iași, care conducea un auto pe raza com. Țibana, având o deplasare sinuoasă.

Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a refuzat să se supună prelevării de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, iar cercetările continuă.

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR RUTIERI PENTRU SIGURANȚA PARTICIPANŢILOR LA TRAFIC

La data de 06 ianuarie a.c., poliţiştii Biroului Rutier Iaşi au acționat pentru prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării normelor rutiere referitoare la prioritatea de trecere a vehiculelor.

Astfel, au fost aplicate 92 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 16.385 lei, dintre care :

  • 2 pentru neacordare prioritate vehicule ;
  • 4 pentru abateri comise de bicicliști ;
  • 86 pentru alte abateri .

De asemenea, au fost reţinute 4 permise de conducere, dintre care 2 pentru neacordare prioritate, iar 2 pentru alte abateri.

De exemplu, un bărbat în vârstă de 42 ani din mun. Iași a condus un autoturism pe strada Gării, din mun. Iași și nu a acordat prioritate de trecere unui autovehicul care circula regulamentar pe drumul prioritar. Acesta a fost sancționat contravențional și s-a dispus reţinerea permisului de conducere pe o perioadă de 60 zile.

SIGURANȚA CETĂȚENILOR ESTE PRIORITARĂ!

Ieri, 06 ianuarie a.c., poliţiştii Secţiei nr. 6 Poliţie Iași au acţionat pentru menţinerea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică, prevenirea actelor de violenţă, a faptelor de tulburare a ordinii şi liniştii publice, precum și pentru verificarea respectării prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice.

Astfel, au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.790 lei, dintre care 7 la Legea nr. 61/1991 și 6 la OUG nr. 195/2002 și a fost constatată o infracțiune.

Cercetările continuă.

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR IEȘENI PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR

La data de 06 ianuarie a.c., poliţiştii Secţiei nr. 3 Poliţie Rurală Popricani au acţionat pentru menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică, preîntâmpinarea faptelor de natură penală şi contravenţională, prevenirea şi combaterea furturilor de animale şi verificarea legalităţii actelor de comerţ, a legalităţii comercializării produselor de origine animală şi non-animală.

Astfel, au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 10.435 lei, dintre care :

  • 9 la Legea nr. 61/1991 ;
  • 4 la HG nr. 984/2005 ;
  • 21 la OUG nr. 195/2002.

De asemenea, au fost reținute 3 permise de conducere și 1 certificat de înmatriculare pentru neregulile constatate în trafic.

De exemplu, un bărbat în vârstă de 70 de ani, din mun. Botoșani, a condus un autoturism pe raza localității Popricani, fără a respecta semnificaţia indicatorului prioritate pentru circulaţia din sens opus. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 870 lei şi i-a fost reţinut permisul de conducere pentru o perioadă de 60 de zile.

De asemenea, un tânăr în vârstă de 21 de ani, din com. Victoria, a fost depistat într-un târg de pe raza com. Ţigănaşi, în timp ce oferea spre vânzare o cabalină neînregistrată şi fără a avea documente sanitare veterinare. Acesta a fost sancţionat conform H.G. nr. 984/2005 cu amendă în cuantum de 600 lei.

ACTIVITĂȚI PREVENTIVE PENTRU SIGURANȚA ELEVILOR

La data de 06 ianuarie 2023, în cadrul Proiectului „IMPACT STOP BULLYING!” și Campaniei „Siguranţă Online” poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat 5 activităţi informativ – preventive la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” și Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”  din Iaşi, având ca temă prevenirea comportamentelor violente în mediul școlar și siguranța online.

Au fost purtate discuții cu elevii, vizând următoarele:

  • bullying-ul: cauze, forme de agresiune întâlnite în şcoli (de la îmbrânceli şi jigniri, până la injurii, vulgarităţi, intimidările fizice şi verbale);
  • anturajul şi influenţele acestuia asupra comportamentului minorilor;
  • cyberbullying: forme de manifestare
  • formele de manifestare ale violenţei întâlnite în unitatea de învăţământ;
  • vulnerabilităţile elevilor în mediul online;
  • siguranţa pe reţelele de socializare;
  • înţelegerea metodelor folosite de infractori pe internet;

La activități au participat 180 de elevi și 10 cadre didactice.