Conflictul israeliano-palestinian: Un militant israelian care a cofondat ONG-ul ”Breaking the Silence” denunţă ”tăcerea” Europei

Militantul israelian pentru drepturile omului Yehuda Shaul a denunţat marţi „tăcerea” Europei privind politica guvernului Netanyahu, acuzat că vrea „să anexeze” Cisiordania ocupată şi să transforme Israelul într-o „democraţie iliberală”, relatează AFP.

„Tăcerea Europei privind politica guvernului israelian este auzită foarte puternic în Israel şi în Palestina”, a declarat Yehuda Shaul în cadrul unei întâlniri cu presa la Paris.

Cofondator al ONG-ului israelian Breaking the Silence, care îi reuneşte pe veteranii israelieni ce denunţă acţiunile pe care ei le consideră condamnabile ale armatei în Cisiordania ocupată, şi fondator al Ofek, un think tank care îşi propune soluţionarea paşnică a conflictului israeliano-palestinian, Yehuda Shaul estimează că ţara sa este angajată într-o „dublă revoluţie”.

Prima este „internă” şi transformă Israelul în „democraţie iliberală cu normă întreagă”, a estimat el, referindu-se la reformele judiciare dorite de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, în fruntea coaliţiei cea mai de dreapta din istoria Israelului.

Cea de a doua priveşte politica Israelului în teritoriile palestiniene ocupate, „care vizează în final un lucru: anexarea”.

„În ceea ce priveşte prima revoluţie, vedem zeci de mii de israelieni care demonstrează”, în principal la Tel Aviv, a spus el. „Dar în ceea ce o priveşte pe cea de a doua, din nefericire, rămânem tăcuţi”, a afirmat Shaul.

„Valorile” guvernului Netanyahu, revenit la putere în decembrie, „nu sunt nici drepturile omului, nici democraţia liberală, ci cele ale legii celui mai puternic”, a continuat el.

Yehuda Shaul a criticat „inacţiunea internaţională”, făcând referire în special la abţinerea Franţei la un vot, la sfârşitul lui decembrie, în cadrul ONU, care solicita Curţii Internaţionale Justiţie să examineze ocupaţia israeliană în teritoriile palestiniene.

„Avem nevoie de mai multă supraveghere din partea comunităţii internaţionale, nu de mai puţină”, a spus el.

Yehuda Shaul s-a definit drept „un extremist al soluţiei cu două state”, conceptul unui stat israelian şi al unui stat palestinian care trăiesc alături unul de celălalt, pentru a pune capăt conflictului.

„Nu văd niciun alt mijloc pentru ca cele două popoare să trăiască în demnitate şi egalitate”, a spus el.AGERPRES