Directorul general al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat că este o „surpriză” că zona unde s-a produs seismul de marţi s-a activat, deoarece până acum nu s-au înregistrat decât seisme de magnitudine mică.
„E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici, au fost magnitudini de 3 grade, 2 grade, 1 grad. Pentru noi e o surpriză că zona respectivă s-a activat, ea a mai produs cutremure în trecut. (…) Din punct de vedere geologic, mişcarea a fost pe verticală, mişcarea faliilor a fost pe verticală. Mecanismul cutremurului aşa arată, adică au fost două plăci care s-au mişcat una faţă de cealaltă pe verticală, la ambele cutremure. Deci, ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate să fie un frate al celuilalt, nu este o replică a lui”, a precizat Constantin Ionescu, într-o conferinţă la Ministerul Afacerilor Interne.
O nouă replică a cutremurului de 5,7 din judeţul Gorj a avut loc marţi la ora 17:47, magnitudinea seismului fiind de 3,9 pe Richter, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Aceasta este a şasea replică a cutremurului major de marţi din judeţul Gorj. Precedentele au avut magnitudini cuprinse între 2,8 şi 4,2 pe Richter, unul singur fiind localizat în judeţul Dolj.
Luni a avut loc în aceeaşi zonă un cutremur cu magnitudinea de 5,2, la o adâncime de 16,5 kilometri. AGERPRES