Fotbal: Agenţii de jucători vor avea nevoie de licenţă FIFA pentru a activa începând cu 1 octombrie

Federaţia Română de Fotbal a modificat, conform noilor norme internaţionale, regulamentul agenţilor de jucători, aceştia urmând să aibă nevoie de licenţă FIFA pentru a-şi putea desfăşura activitatea începând cu 1 octombrie 2023.

„Comitetul Executiv al FRF a aprobat în şedinţa de vineri, 3 martie 2023, abrogarea Regulamentului privind Intermediarii începând cu data de 01.10.2023, ca urmare a noului Regulament FIFA pentru agenţii din fotbal (FIFA Football Agents Regulation – FFAR)”, se menţionează pe site-ul oficial al FRF.

FIFA şi-a schimbat poziţia în ceea ce priveşte activitatea agenţilor de jucători. Până în 2015, FIFA a reglementat situaţia acestora, apoi a lăsat ca regulamentele să fie aplicabile exclusiv la nivel naţional. Începând din ianuarie 2023, FIFA intervine din nou şi impune anumite reguli, revenindu-se practic la situaţia anterioară anului 2015, dar mult mai bine reglementată.

Prin acest nou regulament se încearcă inclusiv impunerea unor limite în ceea ce priveşte comisionul încasat de agenţii din fotbal şi se doreşte o vizibilitate şi o transparenţă mai mare în privinţa câştigurilor acestora, dar şi posibilitatea ca FIFA să poată judeca speţe atunci când apar conflicte între părţi în ceea ce priveşte transferul unor jucători.

Aplicarea regulamentului FIFA se face în două etape. La 9 ianuarie 2023 a intrat în vigoare procesul de primire a licenţei de agent din fotbal, adică demersurile pe care persoanele trebuie să le facă pentru a fi acreditate de FIFA. De la 1 octombrie 2023 doar agenţii acreditaţi de FIFA vor mai putea activa în domeniu.
AGERPRES