USR: Legea prin care personalul ANI primeşte spor de până la 25%, contestată la CCR

Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare neuropsihică.

Conform unui comunicat al USR, legea a fost adoptată săptămâna trecută. Totodată, în curs de adoptare se află şi o lege prin care se vor acorda sporuri şi majorări de salarii personalului de la APIA şi AFIR, menţionează sursa citată.

„Nicio săptămână fără câte o încercare de creştere a veniturilor pentru câte o instituţie publică. Toate fără nicio logică, fără criterii de performanţă, fără să ştim cât ne costă şi, mai ales, de ce? Această nouă încercare a coaliţiei scumpirilor este neconstituţională şi ne aşteptăm ca CCR să emită o decizie în consecinţă”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

USR menţionează că, pentru a putea majora cu până la 25% salariile angajaţilor de la ANI, coaliţia PSD-PNL a folosit un proiect de lege care se referea la salarizarea directorului de extensie universitară, „doar că amendamentul privind sporul de suprasolicitare neuropsihică a fost introdus după adoptarea legii” de către Senat.

„Prin urmare, în sesizarea depusă la CCR, USR şi Forţa Dreptei invocă încălcarea principiului bicameralismului. Totodată, este invocată încălcarea principiului legalităţii, în condiţiile în care propunerea legislativă votată este nejustificată şi nefundamentată, iar expunerea de motive (adică, documentul de fundamentare) este atât formală, cât şi substanţial neconformă din perspectiva normelor de tehnică legislativă. Mai trebuie menţionat că noul spor se adaugă celor două aplicate deja în ANI: spor pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate (15%) şi spor pentru condiţii vătămătoare”, se arată în comunicat. AGERPRES