Breaking News

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

 

Ziua de 24 martie este consacrată eforturilor globale de combatere a epidemiei de TBC. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei,  Direcția de Sănătate Publică a județului Iasi în colaborare  cu Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, al Consiliului Județean Iași și al Primăriei Municipiului Iași organizează în perioada 15-24 martie 2023, activități menite să transmită informații despre tuberculoză în rândul populatiei județului Iași.

Programul de activități legate de Ziua Mondială a Tuberculozei  cuprinde :

  • organizarea unei întâlniri de informare și instruire cu asistenții medicali comunitari din județul Iasi.
  • desfășurarea unei activități de informare despre tuberculoză desfășurată de către medici din cadrul DSP Iași și de către medici rezidenți ai Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași în fața elevilor Liceului Garabet Ibraileanu din Iași.
  • activitate de informare despre tuberculoză pentru persoane din comunități rurale, desfășurată în acest an în comuna Țibănești cu participarea medicilor de familie din comună alături de asistenți medicali comunitari și de localnici.
  • actiuni de educație sanitară în gradinițe, urmate de un test de verificare a cunostințelor reținute prin  desene, pe tema sănătății plămânului și a tuberculozei.
  • postarea  de afișe publicitare, rularea unor mesaje zilnice pe tema tuberculozei puse la dispoziție de Romanian Angel Appeal, UNOPA și StopTB Partnership România pe ecranele din mijloacele de transport în comun;
  • informații despre tuberculoză  prezentate pe site-ul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași și pe adresa de facebook a Dispensarului TBC.

***

Tuberculoza este una dintre cele mai frecvente boli contagioase, care continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică în întreaga lume datorită multiplelor implicații pe care le are la nivel de individ și societate.

Ziua mondiala a tuberculozei a fost celebrata pentru prima data in 1982, la implinirea centenarului de la descoperirea de catre medicul german Robert Koch a  microbului care produce tuberculoza.

Mesajul pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii il propune pentru acest an este unul mobilizator, optimist : Da! Putem invinge tuberculoza! tocmai pentru ca raportul pentru tuberculoza pentru anul 2022 al aceluiasi organism arata ca, la nivel mondial, rata mortalitatii precum si incidenta bolii a crescut in ultimii doi ani indepartand lumea medicala de scopul propus, acela de a aduce frecventa tuberculozei in lume la valori minime.

De aceea OMS a elaborat un program de lucru pentru perioada 2023-2030 în vederea eliminarii tuberculozei; tintele strategice majore propuse pentru aceasta perioada sunt:

  • depistarea a 95% dintre cei bolnavi de tuberculoza si tratarea cu succes a 90% dintre acestia, adica depistarea a 50 milioane persoane suferinde de tuberculoza in acest interval de timp dintre care 4.7 milioane sunt copii iar 2.2 milioane prezinta tuberculoza cu rezistenta la medicamentele anti TB.

Tuberculoza reduce drastic calitatea vieții bolnavului, ca urmare a afectării plămânilor și, uneori, a altor organe, în anumite cazuri putând duce chiar la deces. Boala se transmite de om la om prin strănut, tuse sau salivă, astfel că membrii familiei, prietenii sau colegii de muncă ai unei persoane cu tuberculoză se află la risc de a îmbolvi, la rândul lor. Din acest motiv, uneori, o persoană cu tuberculoză se poate simți stigmatizată și izolată de către anturaj, ceea ce poate cauza o suferință psihică ce se adaugă suferinței datorate bolii. Incapacitatea de a munci pe durata tratamentului până la vindecare poate cauza dificultăți materiale pacientului și familiei. În același timp, tuberculoza are consecințe la nivelul întregii societăți, nu doar ca urmare a riscului crescut de transmitere a bolii, ci și datorită cheltuielilor de sănătate importante pe care le implică îngrijirile de sănătate ale pacienților, a cheltuilelor cu concedii medicale sau pensii de invalidate și a pierderilor economice datorate absenteismului, a pierderii sau renunțării la locul de muncă.

Vaccinarea cu vaccinul anti-tuberculoză BCG a copiilor, menținerea unui sistem imun sănătos, acoperirea nasului și gurii în momentul strănutului sau tusei, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, aerisirea frecventă a încăperilor și evitarea spațiilor aglomerate sunt câteva măsuri care pot contribui la prevenirea transmiterii bolii.

Cu toate că, în ultimele două decenii, România a înregistrat o reducere importantă a cazurilor de tuberculoză (de la 159 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2003, la 39,8 cazuri la 100.000 locuitori în 2021), țara noastră continuă să ocupe primul loc în UE la numărul de cazuri noi și recidive.