MECIUL A ÎNCEPUT

Pașii mărunți devin din ce în ce mai rapizi, din ce în ce mai precipitați pe toate scenele puterilor recunoscute de statul de drept.
Catalizatorul ce accelerează mișcarea este, fără doar și poate, spectacolul grotesc ce ridică țara în picioare, în aceeași uimire simțită din ce în ce mai profund, din ce în ce mai dureros chiar de marea masă de cetățeni.
Și uite așa din delațiune în delațiune, din mărturii în mărturii s-a ajuns la capătul cercului desfăşurat, punct în care, altădată, era tot Laura Codruța Kovesi, atunci în calitate de luptător declarat împotriva corupției, astăzi de suspect cercetat pentru abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.
„La 8 seara am primit vizită unui polițist care mi-a înmânat o citație în calitate de suspect pentru vineri, pentru faptele de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă. Este ciudat că astăzi am depus la ÎCCJ o cerere de amânare a procesului în care Inspecția judiciară contestă nesancționarea mea de către CSM,” – mărturisește gâtuită de emoție Laura Codruța Kovesi.
Cele trei infracțiuni reținute deja și în sarcina LCK reprezintă coloana vertebrală cu care fosta șefă a DNA a aruncat în închisori, în primul rând, pe potențialii adversari politici ai celor care au pus stăpânire pe sforile ce duc la Putere, legate direct de mâinile și picioarele celor care administrează guvernarea.
Astăzi, același tablou, cu ajutorul căruia LCK și-a cucerit admiratorii, o pune pe ea în peisajul corupţiei, cu ajutorul infractorului Sebastian Ghiță, cel care, prin sesizarea depusă în decembrie 2018, a reușit să arunce în aer ceea ce Laura Codruța Kovesi prezenta că este esența și măiestria DNA: ”Noi suntem DNA!”, evident că, după această respirație urma: ”Restul nu mai contează!”
Incredibil cum se așează lucrurile atunci când ne este servită o falsă forță de atracţie, dovedită între timp a fi doar un balon de săpun.
Dacă ar fi să aplicăm aceeași formulă, pe care Laura Codruța Kovesi o aplica penalilor ei, acum când aceasta încearcă să iasă din încercuire, să profite de chemarea sa la examen, la Bruxelles, pentru a participa la concursul pentru ocuparea postului de procuror general european, dar și la audierea ei ca suspect la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, ar trebui să o oprim pe stradă, să o arestăm, după modelul Alinei Bâca, pentru a nu se sustrage urmăririi penale. Acesta este comportarea firească pe care LCK l-a avut pe tot timpul când a condus DNA și a primit laudele internaționale pe care astăzi le invocă.
Laura Codruța Kovesi este nevoită să se prezinte la audieri, chiar dacă a fost invitată după-amiaza, iar ea are un avion de prins, pentru a ajunge în aceeași zi la Bruxelles.
Dacă ar fi fost ca cineva să aibă ceva cu ea, atunci acest traseu cu citarea la audieri în dosarul de ”luare de mită, abuz în serviciu, mărturie mincinoasă” s-ar suprapune peste traseele folosite de ea, atunci când avea competențele să trimită la șase dimineața echipa de percheziție la domiciliul suspectului, iar pe acesta să-l bage în dubă și să-l ducă la audieri.
Procurorii noii Secții de investigare a infracţiunilor din Justiţie.
Deja partidele politice încearcă și ele să-și păstreze neutralitatea față de acest subiect, care a explodat în mass media, astfel încât DNA să nu fie în continuare un câmp de luptă, unde să se regleze acele conturile mai mult sau mai puțin vizibile deja. Social democraţii îi doresc Laurei Codruța Kovesi să aibă încredere în justiție, așa cum, la rândul ei, nu ezita să-i încurajeze pe penalii ei.
Evident că dacă i se va schimba ora audierii, aducând-o dimineață la Parchetul General poate fi un semn de comportament normal și dezinteresat.
Dacă termenul audierii nu poate fi negociat (din diferite motive de administrare a timpului procurorilor anchetatori care cu siguranţă că și-au făcut un plan de anchetă), dacă din contra LCK va fi lăsată să aștepte, după cum și ea își sfătuia colegii procurori să se comporte cu suspecții aduși la anchetă, dacă audierile nu ar trebui să fie prelungite până noaptea târziu, când i se poate înmâna un mandat de reținere, pentru ca în dimineață să fie dusă în fața judecătorului cu o propunere de arestare preventive.
Meciul a început.Vă rugăm luați loc să avem toți șanse egale în a privi prima repriză. Domozină, ai legătura!
ADI CRISTI