Încă o regiune ucraineană interzice Biserica Ortodoxă legată de Patriarhia Moscovei
Consiliul Legislativ din provincia ucraineană Rivne, situată în partea de vest a Ucrainei, a votat luni în unanimitate în favoarea interzicerii Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care este legată istoric de Patriarhia Moscovei, a anunţat respectiva instituţie administrativă regională, relatează agenţia EFE.
Biserica Ortodoxă Ucraineană a rupt în luna mai anul trecut legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, după ce aceasta şi patriarhul rus Kirill au susţinut invazia rusă în Ucraina.
Dar mulţi ucraineni consideră că această decizie de rupere a legăturilor cu Patriarhia Moscovei este doar una de formă şi că ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt în continuare fideli Moscovei, în timp ce Kievul le cere acestora să-şi dovedească loialitatea faţă de Ucraina alăturându-se Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Biserica Ortodoxă autocefală a ţării, creată în 2018.
Un efect al interzicerii Bisericii Ortodoxe Ucrainene va fi că aceasta va trebui să abandoneze proprietăţile deţinute în provincia Rivne, pentru ca ele să fie transferate Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Decizia survine după hotărâri similare luate şi de alte regiuni din vestul Ucrainei, inclusiv Liov, zonă cu afinităţi pro-occidentale şi unde influenţa Rusiei este mai redusă faţă de celelalte părţi ale ţării.
Autorităţile centrale de la Kiev au luat de asemenea măsuri contra ierarhilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, pe care-i acuză de susţinere a propagandei ruse sau de colaborare cu Moscova, în timp ce aceştia denunţă o campanie de persecuţie religioasă pusă la cale de guvernul ucrainean.
Acesta din urmă a dispus să fie evacuată Mănăstirea Peşterilor din Kiev (Lavra Pecerska) până pe 29 martie, dar călugării de acolo au refuzat să plece, iar mitropolitul Pavlo al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost adus în faţa unei instanţe de judecată sub acuzaţia de apologie a invaziei ruse.AGERPRES