Strategia pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi combaterea rezistenţei la antimicrobiene se află pe site-ul Ministerului Sănătăţii în dezbatere publică.
Strategia încurajează utilizarea prudentă a antibioticelor atât în medicina umană, cât şi în medicina veterinară.
„Avem din nou în transparenţă pe site un document extrem de important – Strategia pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi combaterea rezistenţei la antimicrobiene pe perioada 2023-2030. Un document strategic, care are ca viziune, în primul rând, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi reducerea riscului asociat rezistenţei la antimicrobiene, atât în medicina umană, cât şi în medicina veterinară”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ea a menţionat că principale direcţii ale strategiei sunt: îmbunătăţirea cadrului legislativ; a cunoştinţelor şi atitudinilor personalului medical privind subiectul respectiv; un sistem coerent de raportare a tuturor infecţiilor asociate asistenţei medicale şi a rezistenţei la antimicrobiene; o comunicare publică transparentă privind acest subiect; asigurarea resurselor umane „suficiente şi bine pregătite”; optimizarea utilizării antibioticelor şi vaccinării în medicina umană şi veterinară, dar şi în sectoarele de agricultură şi mediu, „pentru că şi de aici provin o serie de ameninţări în ceea ce priveşte utilizarea de antibiotice”.
Adriana Pistol a menţionat că au fost organizate întâlniri în vederea înfiinţării Comitetului naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale. Din acesta fac parte reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai ANSVSA şi ai Ministerului Mediului. Totodată, se află în avizare interministerială proiectul de aprobare a normelor de aplicare a Legii 3/2021. AGERPRES