Politic

Gorghiu, despre comasarea alegerilor: Nu avem un anume scenariu predeterminat; toate discuţiile sunt deschise

PNL nu are un „scenariu predeterminat” în privinţa comasării alegerilor, discuţiile pe acest subiect sunt „deschise” şi nu există niciun fel de „opţiune dominantă” în acest sens, a declarat marţi preşedintele interimar al Senatului, liberala Alina Gorghiu.

„Fac precizarea, înainte de a vă da toate argumentele pe care le am avut în vedere atunci când am propus comasarea alegerilor, fac precizarea că nu avem un anume scenariu predeterminat şi că toate discuţiile sunt deschise Deci nu există niciun fel de opţiune dominantă, dacă se suprapun localele cu parlamentarele parlamentare peste prezidenţiale. Important este să avem ca punct de pornire toate argumentele favorabile ideii de comasare, ca ulterior să putem să vedem care scenariul este cel mai bun, pentru a oferi României acel an de care are nevoie, fără blocaj, fără haos, fără stagnare”, a precizat Gorghiu.

Ea a făcut această precizare în contextul unei întrebări privind modul cum comentează afirmaţia liderului PSD, Marcel Ciolacu, care a precizat public că nu susţine comasarea alegerilor din 2024.

Gorghiu a adăugat că PNL îşi doreşte cât mai puţine etape de campanie electorală anul viitor, pentru a se concentra mai mult pe economie şi pe predictibilitate şi nu pe blocarea anului 2024, a precizat că acest lucru ţine de decizia partenerilor de coaliţie, menţionând şi o serie de sondaje ale liberalilor, din care rezultă că majoritatea românilor îşi doresc alegeri comasate.

„Intenţia PNL este aceea de a nu se concentra în 2024 pe bătălii politice şi ne dorim să fie un an cât mai uşor, astfel încât economia să meargă pe un curs normal şi să avem predictibilitate, dacă ne dorim ca etapele acestea de campanie electorală să fie cât mai puţine şi nu să blocăm anul 2024. Vom vedea care va fi decizia partenerilor. Ce pot să vă spun este aşa, că din sondajele de opinie pe care PNL le a făcut două treimi dintre români îşi doresc comasarea alegerilor. De asemenea, dacă vreţi exact procentul, vă spun că românii, într un procent de 67%, conform ultimului sondaj pe care l-am făcut, sunt favorabili comasării alegerilor în anul 2024 şi, de asemenea, tot din sondaje, aproximativ 70% dintre cetăţeni spun că nu ar fi confuzaţi, de exemplu, dacă ar avea de votat pe cele şase buletine de vot. Acesta este motivul pentru care dorim în 2024 comasarea alegerilor, pentru că ne dorim ca electoratul să fie într-o proporţie cât mai mare prezent la urne şi să nu scadă pentru finalul anului interesul acestuia (…). După ce se va epuiza subiectul deficitului bugetar şi al cheltuielilor care trebuie justificate de către Guvern, astfel încât să ne încadrăm în ţinta unui deficit bugetar angajată de Guvern, sigur şi subiectul comasării alegerilor va fi în coaliţie discutat”, a punctat Gorghiu.

În context, vicepreşedintele liberal a reiterat argumentele PNL în favoarea comasării alegerilor.

„Primul l-am anticipat şi anume dorinţa electoratului. Este clar din sondajele de opinie că românii îşi doresc un an care să nu iasă din tipare, în care să nu se blocheze administraţia, în care economia să nu aibă de suferit. În al doilea rând, un argument la care cu toţii ţinem, îl folosim în spaţiu public şi credem foarte mult în el, este legat de instabilitatea politică. Gândiţi-vă că în România n-a mai fost acest super an electoral cu patru tipuri de alegeri care să blocheze România, practic, motiv pentru care nu ne dorim nici încetinirea sau îngreunarea activităţii administrative şi nu ne dorim deloc ca românii să aibă de suferit”, a afirmat Gorghiu.

Ea a spus că argumentul stabilităţii politice, evitarea instabilităţii, este „unul fundamental”.

„În al treilea rând, economiile la bugetul de stat. Eu cred că e un lucru pe care nu putem să îl ignorăm. Sigur, democraţia costă, sunt de acord cu asta, însă rundele de alegeri simultane costă mai puţin decât alegerile succesive şi va trebui să ne gândim dacă este nevoie de această economie sau nu. În al patrulea rând, securitatea. România nu îşi permite să fie vulnerabilă la nivel regional, motiv pentru care opinia PNL este că situaţia trebuie tranşată în 2024 politic cât se poate de repede. Iar ultimul argument este cel legat de oboseala electorală. Ştiţi foarte bine, că de la alegerile care vor avea loc pentru Parlamentul European şi până la al doilea tur de prezidenţiale vor trece luni bune de campanie, de mobilizarea electoratului la vot, de campanie făcută în mod susţinut de reprezentanţii partidelor politice, de candidaţi, iar apetitul electoral, apetitul electoratului de a veni la urne va scădea văzând cu ochii”, a mai susţinut Gorghiu. AGERPRES

Related Articles

Back to top button