Primarul Mihai Chirica a participat la deschiderea celui de-al XlX-lea Congres Naţional de Genealogie şi Heraldică

Primarul Mihai Chirica a participat la deschiderea celui de-al XlX-lea Congres Naţional de Genealogie şi Heraldică, ale cărui lucrări se vor desfășura până pe 13 mai în spațiile Palatului Braunstein. Organizat de Institutul Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” din Iași – și din acest an, ca partener principal, și de Muzeul Municipal „Regina Mari” -, congresul reunește personalități ale vieții științifice și culturale din țară și din străinătate care vor susține peste 70 de comunicări pe teme diverse.
Ediția din acest an a congresului își propune să celebreze jubileul a 175 de ani de la Revoluţia Română din 1848, dar și împlinirea a 150 de ani de la moartea lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite.
Merită subliniat faptul că precedentele ediții ale congresului au fost organizate tot la Iași, ceea ce a făcut ca orașul nostru să fie socotit capitala genealogiei și heraldicii românești.
„Pentru mine heraldica este prin excelență o știință a simbolurilor!
Trăim într-o lume a simbolurilor, dar și într-un oraș simbol. Simbolurile au puterea de a ne uni și vă invit să facem următorul exercițiu de imaginație.
Priviți dincolo de Prut. Ce vedeți? Monumente dedicate lui Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, lui Ștefan cel Mare, cel mai mare voievod al românilor, lui George Enescu, cel mai mare compozitor, lui Nicolae Iorga, cel mai mare istoric etc.
În pofida tuturor încercărilor Rusiei de a-i aliena și a-i dezrădăcina pe basarabeni, moldovenii de dincolo de Prut își definesc identitatea grație unor simboluri care au aceeași semnificația și dincoace de Prut.
Să mai spun că celebra stemă a moldovenilor – Zimbrul (Bourul) – este simbolul de suflet al basarabenilor?
Simbolurile ne unesc, aducându-ne aminte de rădăcinile noastre comune, iar puterea noastră de a crea mereu alte și alte simboluri sporește frumusețea, dar și misterul acestei lumi.
Cu aceste gânduri, transmit felicitări organizatorilor congresului, la cât mai multe ediții și mult succes participanților!”, a transmis primarul Mihai Chirica.