Președintele R. Moldova: Războiul este azi departe de casele moldovenilor pentru că ucrainenii luptă eroic și își dau viața pentru pământul și neamul lor

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. Războiul este azi departe de casele moldovenilor pentru că ucrainenii luptă eroic și își dau viața pentru pământul și neamul lor. Acest război ne arată limpede că nu mai vrem să fim sub șantajul Kremlinului. Afirmațiile au fost făcute de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un discurs susținut la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, care se desfășoară astăzi în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), transmite MOLDPRES.

„Vrem să ținem țara și copiii noștri departe de pericolul războiului. Doar fiind membri ai Uniunii Europene nu vom fi singuri și vom avea garanția siguranței și păcii pentru moldoveni”, a spus președintele.

Președintele a menționat că „Moldova s-a desprins cu greu de trecutul în care depindea prea mult de Kremlin și acum se uită mândră spre un viitor european”. „Moldovenii știu să facă diferența și alegerea corectă, pentru că nu este familie în Moldova care să nu aibă copii, frați, nepoți în Uniunea Europeană. Noi știm din propria experiență că bunăstarea și pacea se află în Europa. Noi, moldovenii, am cunoscut ambele realități și am decis ce ne dorim pentru țara noastră. Moldova va adera la Uniunea Europeană și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030”, a conchis Maia Sandu.

După discursul șefului statului, pe scenă a urcat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, care a spus că „Europa este Moldova, Moldova este Europa”. Oficialul și-a început discursul adresat cetățenilor în limba română.

„Dragi cetățeni ai Republicii Moldova, dragi europeni! Voi ați ales Europa și Europa vă întâmpină cu brațele deschise. Maia Sandu este un lider care inspiră și aș vrea să stau alături de dumneaei atunci când, în acest an, vom începe negocierile pentru aderarea la UE. Trăim în vremuri de instabilitate, însă Moldova rămâne mândră. Lumea vede curajul vostru și lupta împotriva atrocității. Lumea vede generozitatea voastră față de ucraineni, pentru femei și copii. Aceste acțiuni dau dovadă că voi credeți în valorile UE”, a spus Roberta Metsola.

Ulterior, pe scena din PMAN au urcat compozitorul Eugen Doga și scriitoarea Tatiana Țîbuleac.