Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru scrutinul parlamentar

Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

Potrivit site-ului oficial al Comisiei Electorale Centrale, ieri s-a încheiat perioada de înregistrare prealabilă a alegătorilor, cu 45 de zile înainte de data scrutinului. Totodată, cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, persoana poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Conform datelor, în total, pentru alegeri s-au înregistrat prealabil 24 585 de cetățeni din 1752 de localități. Cei mai multe persoane înregistrate sunt din Italia (5308), Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (3553), România (2991), Germania (2228) și Franţa (2010).

Înregistrarea prealabilă a fost valabilă pentru cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și intenționează să participe la scrutinul parlamentar.

Înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării și al alegătorilor din localitățile din stânga Nistrului, în vederea facilitării deschiderii secţiilor de votare suplimentare și determinării numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective.

Pentru scrutinul prezidențial din anul 2016, în total 3400 de cetățeni s-au înregistrat prealabil.