CulturaFluxLocal

Expoziția de sculptură și pictură „Mituri și tradiții”

Municipiul Iaşi organizează la Palatul Roznovanu, începând cu data de 8 iunie 2023, expoziţia de pictură şi sculptură „Mituri şi tradiţii”, cu participarea unora dintre cei mai reprezentativi artişti plastici ieşeni: Constantin Tofan, Felix Aftene, Atena Simionescu, Valentina Druţu, Eugen Mircea, Codrin Mircea, Bogdan Bârleanu, Sorin Purcaru, Zamfira Bîrzu, Adrian Stoleriu, Cristian Ungureanu, Sabin şi Gabriela Drînceanu, Cezarina și Gabriel Caloian și Vladlen Babcineţchi. Invitat special este artistul Emil Milăşan, din Târgu Mureş.
Emil Milășan s-a născut în anul 1967, în satul transilvănean Ercea, județul Mureș. A absolvit Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu” din Târgu Mureș, Secția Sculptură. În 1993 a plecat în străinătate și a lucrat la un atelier de sculptură, unde și-a perfecționat tehnica și standardele artistice. Din 1995 lucrează pe cont propriu. În prezent, locuiește împreună cu soția sa în Sântana de Mureș, iar priceperea lui în sculptura manuală a lemnului l-a făcut cunoscut ca fiind „sculptorul simbolurilor românești”. Lucrările sale sunt prezente în toată lumea, fiind caracterizate de stiluri diverse, în relief înalt sau redus și presupunând decorațiuni arhitecturale. Folosește numai instrumente manuale, pentru că artistul consideră că numai așa poate pune în valoare frumusețea lemnului, care să îi dea personalitate, astfel încât lucrările sale să fie unice prin calitatea lor. Semnele lăsate de instrumentele folosite pe lemn sunt inconfundabile și personalizează lucrările la fel ca tușele pictorilor pe pânză. Tehnica autorului permite crearea unor lumini și umbre care dau viață obiectului artistic. Lucrările de dimensiuni mari îi pot lua și luni întregi de muncă. Toate prind viață din lemn de paltin, tei ori mesteacăn. Atelierul lui Emil Milăşan este plin cu sute de creații. Acesta sculptează cu atenție de la chipuri de domnitori până la scene din Biblie, precum nașterea lui Isus, dar simbolurile dacice îi sunt cele mai apropiate. Emil Milășan este unul dintre artizanii lemnului, fiind îndrăgostit iremediabil de acesta și este printre puținii artiști care continuă să decoreze mobile sau lucrări arhitecturale din lemn cu sculpturi făcute manual. Cu toată tehnica modernă din prezent privind prelucrarea artistică a lemnului, pare greu de crezut că există încă persoane care continuă să realizeze manual decorațiuni de mobilier sau obiecte de decor din lemn. Emil Milășan sculptează calculat, alegând temele cu grijă, după propria inspirație sau în funcție de solicitările care i se aduc. Multe persoane aleg teme de vânătoare sau marine ca subiect pentru amenajările interioare, iar combinația culorilor și a formelor specifice oferă luminozitate, induce relaxare și o senzație plăcută, adecvată perioadei estivale. Realizate din lemn, oferind un suport înnobilat cu foiță de aur sau de argint, perfect pentru a fi poziționat pe suprafețe plane sau cu posibilitatea de a fi agățate pe perete, aceste creații unicat au propria poveste. Unele sunt vopsite în culori acrilice intense, ce pot înveseli orice încăpere, iar altele sunt doar lăcuite, pentru a conserva patina stejarului, vechi de peste un secol, recuperat din structura unor clădiri demolate. Artistul afirmă că va continua să realizeze manual sculptura în lemn, pentru că „adoră acest vals pe care oțelul dălților și lemnul îl dansează împreună”.
Și sculptura ieșeană va fi bine reprezentată în cadrul expoziției „Mituri și tradiții”.
Un artist ieșean cu o concepție aparte invitat al expoziției este sculptorul în metal Sorin Purcaru, doctor în arte plastice și decorative al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Secția Sculptură. Este laureat al mai multor premii: Premiul pentru Sculptură, Salonul Anual al Filialei U.A.P. Artis, Iaşi (2008), Premiul Ministerului Culturii şi Turismului al Republicii Moldova, Saloanele Moldovei (2007), Medalia Teiul de Argint, Ipotești (2005), Bursa Uniunii Artiștilor Plastici pentru Sculptură (2003), Premiul I pentru Tineret, Salonul Anual al Filialei U.A.P. Artis, Iași (2000). Expoziţii personale: Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi (2009), Galeria Dana, Iași (2008), Muzeul de Artă Bacău (2007), „Magazinu’ instalatorilor”, Galeria Cupola, Iași (2004), Galeria Rotonda, Iași (2001). De asemenea, a participat la numeroase expoziții de grup din țară și străinătate.
Un alt artist plastic care va expune un grupaj de două sculpturi în lemn este Vladlen Babcinețchi, care abordează teme universale, printr-un limbaj singular, cu referințe puternice în tumultul locului natal. A studiat la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, iar apoi a urmat studiile de doctorat la Universitatea „Gh. Asachi”, după care a beneficiat de un stagiu de practică la Riga (Letonia) și de o bursă postdoctorală la Universitatea „Akaki Tsereteli” din Kutaisi (Georgia). În domeniul sculpturii, experimentează tehnici noi și un limbaj propriu de creație, iar lucrările sale au fost expuse publicului din Chișinău, Iași și Lisabona. Este membru al U.A.P. din Republica Moldova și România, iar lucrările lui au fost găzduite de instituții din România, Republica Moldova și Rusia. Este un portretist recunoscut, iar operele sale sunt apreciate pentru expresivitate. Dintre monumentele pe care le-a realizat, le semnalăm pe cel al lui Ștefan cel Mare (Tomești, România) și al poetului Ovidiu din orașul omonim. Pentru el, „lucrarea vieții sale” rămâne Troița Românească ridicată la Bethleem.
Expoziția va fi vernisată în data de 8 iunie, începând cu ora 17.00, la sediul Primăriei Municipiului Iaşi, de criticul de artă şi curatorul Maria Bilaşevschi, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Iași, lector universitar la specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design a Universității Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi. A absolvit cursurile de master, specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative și este doctor în arte vizuale la aceeași Universitate ieșeană. Dintre premiile și distincțiile pe care le-a primit, enumerăm: Premiul Național pentru Critică de Artă al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iaşi, Premiul „Valorile Iașului, Valorile României”, Diploma de Excelență la Bienala Internațională de Pictură de la Chișinău, Premiul pentru Critică de Artă al Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Iaşi, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici „Gheorghe Panaiteanu Bardasare”, Medalia de Aur „Inventica 2016” etc. A fost membră în numeroase jurii de specialitate la expoziții și saloane de artă plastică din țară și străinătate.
În următoarele două zile (9-10 iunie), pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt va fi improvizat, într-un cort de dimensiuni mari, cu un banc de lucru și dălți speciale, un atelier de sculptură în lemn, coordonat de artistul Emil Milășan, invitatul special al acestui eveniment. La atelier vor participa elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” și ai Palatului Copiilor, precum și studenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, care studiază și sunt pasionați de sculptură, astfel încât tinerii să își poată exprima creativitatea și îndemânarea în privința acestei arte.

Related Articles

Back to top button