Premiile UNITER

Cea de-a XXXI-a ediţie a Galei UNITER s-a desfăşurat luni seara, pe scena Teatrului Naţional din Timişoara, în cadrul unui spectacol realizat în atmosfera anilor 30, surpriza serii fiind acordarea Premiului Preşedintelui UNITER (Dragoş Buhagiar) Doinei Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou Paris, curatoareaa expoziţiei dedicate lui Constantin Brâncuşi, în luna septembrie, în Capitala Culturală Europeană, Timişoara 2023.

A fost un premiu special, o premieră în universul excelenţei teatrale, când pe covorul roşu al Galei UNITER a urcat un remarcabil om de cultură care este un exeget al operei marelui Brâncuşi, care „şi-a construit singur posteritatea”.

„Când m-am plimbat în lumea asta, întotdeauna m-am întrebat de ce nu pot să văd la mine acasă ceea ce văd în Occident. (…). Cred că nu există scenograf care nu şi-a însuşit lecţia Brâncuşi. Este parte din creaţia noastră. Eu nu aş putea să lucrez fără Brâncuşi”, a argumentat Dragoş Buhagiar, direcţionarea acestui premiu spre Doina Lemny.

Pentru actuala ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din Doru Mareş (critic de teatru), Maria Miu (scenograf), Victor Scoradeţ (critic de teatru), Iris Spiridon (regizor) şi Carmen Stanciu (teatrolog).

Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol l-a primit „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goţu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, Regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, scenografia Theodor Cristian Niculae, Teatrul de Stat Constanţa.

Premiul „Lucian Pintilie” pentru Cea mai bună regie a fost câştigat de Silviu Purcărete pentru regia spectacolului „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley şi Stendhal, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

La Cea mai bună scenografie s-a impus Oana Micu pentru scenografia spectacolului „Blasted de Sarah Kane”, regia Bobi Pricop, Teatrul „Andrei Mureşanu”, Sfântu Gheorghe.

Cel mai bun actor în rol principal a fost declarat Victor Rebengiuc pentru rolul titular din spectacolul „Tatăl” de Florian Zeller, regia Cristi Juncu, la teatrul Bulandra Bucureşti.

Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal a fost cucerit de Costinela Ungureanu pentru rolul Ellida Wangel din spectacolul „Femeia mării” de Henrik Ibsen, regia Andriy Zholdak, Teatrul naţional „Marin Sorescu” Craiova.

Cel mai bun actor în rol secundar a fost desemnat Dan Pughineanu pentru rolul Marlene, amfitrion din spectacolul „Opera de trei parale”, regia, coregrafia, costumele Răzvan Mazilu, Teatrul Excelsior Bucureşti.

Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar i-a revenit Cendanei Trifan pentru rolul Fiica din spectacolul „Mamă” de Marta Barcelo, regia Mariana Cămărăşan, Teatrul Naţional Sibiu.

Premiul UNITER pentru Critică teatrală a fost cucerit de Alina Epîngeac

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost declarat „Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor” de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Diana Mihailopol, Societatea Română de Radiodifuziune.

Premiul pentru Debut i-a fost acordat lui Theodor Cristian Niculae pentru scenografia spectacolului „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goşu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, Teatrul de Stat Constanţa.

Pentru Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută, juriul UNITER a votat „Ierbar”, scenariul şi regia Radu Afrim, după texte de Simona Popescu, Teatrul Naţional Târgu Mureş, Compania Liviu Rebreanu.

Premiile Senatului UNITER. Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER – Consiliul Director acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER Premiul de Excelenţă „Ion Caramitru”, Premiile pentru Întreaga Activitate şi Premiile Speciale.

Astfel, Premiul de Excelenţă „Ion Caramitru” a revenit Festivalului Internaţional de Teatru „Interferenţe”, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Premiul pentru întreaga activitate i-a fost acordat actriţei Ida Jarcsek-Gaza.

Premiul pentru întreaga activitate regie i-a fost acordat lui Laszlo Bocsardi.

Premiul pentru întreaga activitate scenografie l-a primit Carmencita Brojboiu.

Premiul pentru întreaga activitate critică şi istorie teatrală „George Banu” a mers la Doru Mareş.

Un Premiu special a fost acordat Televiziunii Române pentru parteneriatul strategic de 30 de ani.

Premiul special UNITER pentru contribuţia remarcabilă la viaţa multiculturală a Timişoarei a fost împărţit între Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara, Teatrul German de Stat, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Merlin” Timişoara.

Premiul special pentru creativitate şi rezistenţă în teatrul independent l-a primit trupa AUĂLEU. AGERPRES