FeaturedFluxNational

Ciolacu: Subliniez angajamentul ferm al Guvernului pentru continuarea eforturilor de combatere a antisemitismului, xenofobiei, discriminării

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, într-un mesaj transmis joi la comemorarea a 82 de ani de la Pogromul de la Iaşi, angajamentul „ferm” al Guvernului pentru continuarea eforturilor de combatere a antisemitismului, xenofobiei, discriminării şi a discursului instigator la ură, de păstrare a memoriei trecutului şi de condamnare a negării Holocaustului, pentru susţinerea şi protejarea supravieţuitorilor, precum şi pentru promovarea educaţiei şi a cercetării despre Holocaust.

Ciolacu aminteşte că aproximativ o treime din populaţia evreiască din Iaşi a devenit atunci victima politicilor discriminatorii, antisemite şi rasiste care au caracterizat „un moment întunecat” al istoriei naţionale.

„A fost o etapă a istoriei caracterizată de moarte şi suferinţă, în urma căreia peste 13.000 de evrei – bărbaţi, femei, copii – au devenit victimele Pogromului de la Iaşi. Comemorăm astăzi memoria victimelor acestui eveniment tragic, produs pe fondul unui antisemitism agresiv şi visceral care a otrăvit progresiv România şi Europa”, completează şeful Executivului.

Potrivit acestuia, evenimentele petrecute la Iaşi şi consecinţele tragice ale manifestărilor extremiste care au caracterizat acea perioadă „impun astăzi obligaţia de onoare ca istoria să fie recunoscută, asumată şi ştiută, în mod responsabil, de fiecare dintre noi, pentru a nu fi repetată”.

„Ne revine, aşadar, o răspundere particulară de a rememora trecutul, de a-i păstra vie memoria, îndeosebi pentru tinerele generaţii, de a condamna participarea României la Holocaust, de a proteja puţinii supravieţuitori rămaşi şi, de asemenea, de a continua să promovăm educaţia privind istoria evreilor şi a Holocaustului”, arată Ciolacu.

Premierul subliniază datoria de a continua lupta „împotriva antisemitismului şi a oricăror manifestări de intoleranţă, discriminare sau instigatoare la ură” şi efortul „de a condamna public, fără ezitare şi fără echivoc, orice încercare de a nega sau de a distorsiona Holocaustul şi de a apăra societatea românească de astfel de ameninţări”.

„La 24 februarie 2022, Federaţia Rusă a adus războiul înapoi pe continentul european, prin declanşarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate împotriva Ucrainei, după doi ani de pandemie. Pandemia şi agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei au fost însoţite de o proliferare îngrijorătoare a discursului antisemit şi de banalizare şi distorsionare a Holocaustului, de o sporire a manifestărilor antisemite, intolerante şi discriminatorii, în special în mediul virtual, cu un impact dăunător asupra comunităţilor evreieşti din întreaga lume şi, totodată, asupra relaţiilor sociale şi a coeziunii societăţilor democratice”, mai transmite Marcel Ciolacu.

Conform acestuia, comemorarea Pogromului de la Iaşi reprezintă „şi un îndemn de a nu ne lăsa copleşiţi de ameninţarea urii, a ignoranţei sau a negării şi de a continua să reconstruim cu înţelegere, iubire şi respect ceea ce unii dintre înaintaşii noştri au încercat să distrugă structural, cu cruzime”. AGERPRES

Related Articles

Back to top button