Cum ne poate afecta canicula?
Vremea de afara are un rol important in declansarea anumitor probleme de sanatate. Temperatura si umiditatea ridicate sunt cei doi factori care pot avea consecinte serioase, cu precadere in randul persoanelor cu hipertensiune arteriala si afectiuni ale cardiace.
Tensiunea arteriala este influentata de gradele din termometru deoarece organismul uman depune eforturi sa isi regleze temperatura corpului. Atat canicula, cat si umiditatea ridicata produc o marire a fluxului sangvin catre piele. In aceasta situatie, inima bate mai repede pentru a pompa sangele necesar.
Cele mai expuse categoriii in perioadele caniculare sunt:
- Adultii care prezinta boli cronice – cardiace, pulmonare (respiratorii) si renale
- Copiii si varstnicii
- Seniorii care urmeaza un regim alimentar cu un continut scazut de sodiu (sare)
- Persoanele cu boli ale sistemului circulator
- Persoanele cu dizabilitati
- Adultii care urmeaza tratamente cu diuretice, sedative si medicamente pentru tensiune arteriala
Expunerea la temperaturi crescute poate determina o varietate de manifestari la instalarea carora participa alterarea mecanismelor ce regleaza temperatura interna, asociat cu o serie de factori individuali care determina reducerea tolerantei la caldura.
Asfaltul incins, blocurile care radiaza caldura se numara printre factorii ce amplifica canicula si care pot afecta buna functionare a organismului, inclusiv in cazul personelor clinic sanatoase, in lipsa hidratarii corecte si a mentinerii unei temperaturi corporale in jurul a 37 grade Celsius.
Semne si simptome care pot avertiza asupra incapacitatii organismului uman de a se adapta caniculei
- Confuzie
- Dezorientare
- Ameteala
- Cresterea pulsului
- Dureri de cap si oboseala
- Greata
- Transpiratie excesiva sau, din contra, aparitia anhidrozei (lipsa transpiratiei)
- Transpiratie la nivelul mainilor si extreminatilor in general
- Piele rece si moale
- Crampe/ spasme musculare.
Care sunt efectele caniculei?
- Insolatia – se produce in momentul in care organismul nu mai poate mentine constanta temperatura, fiind depasite mecanismele de adaptare. Apare in urma expunerii directe la razele solare sau la temperaturi ridicate in interior si se manifesta prin: febra, cefalee, ameteala, greata, confuzie, pierderea constientei.
- Epuizarea produsa de caldura – apare in urma pierderilor de apa si minerale, prin transpiratie in timpul unor activitati desfasurate in aer liber sau la interior. Epuizarea termica se manifesta cu: ameteli, slabiciune, paloare, hipotensiune, puls accelerat, cefalee, greata, crampe abdominale, spasme musculare, transpiratii reci si abundente, iritabilitate, vertij, dezorientare.
- Sincopa la caldura (colaps la caldura) – se produce colaps circulator din cauza incapacitatii sistemului circulator de a compensa vasodilatatia periferica si deshidratare. Apar simptome precum oboseala, stare de slabiciune, ameteli, greturi, anxietate, transpiratii reci, dureri epigastrice, urmate curand de pierderea starii de constienta.
- Crampe calorice – apar in urma pierderilor de minerale, la persoanele care desfasoara efort fizic intens, in conditii de temperaturi crescute, fara sa se hidrateze corespunzator. Crampele calorice se manifesta prin contracturi la nivelul musculaturii abdominale, la nivelul membrelor superioare si inferioare, pot fi asociate cu senzatia de sete, cefalee, oboseala. In cazul crampelor provocate de caldura se recomanda intreruperea activitatii fizice si repaos intr-un loc racoros. Este indicat consumul de lichide precum apa, sucuri de fructe naturale, bauturi pe baza de minerale si vitamine (calciu, magneziu, zinc, vitamina C). Daca aceste crampe dureaza mai mult de o ora, se impune consultul medical.
- Socul caloric (hipertermic) – se poate instala in conditiile unei agresiuni termice puternice, asociata cu un efort fizic deosebit. Hipertermia apare pe fondul incapacitatii organismului de a-si menţine temperatura normala. Temperatura creste repede, atingand sau depasind chiar 40 grade Celsius. Afecteaza persoane care prezinta unul sau mai multi factori de risc (varstnici, obezi, alcoolici, persoane neaclimatizate/deshidratate), dar si persoane tinere care fie depun un efort fizic intens intr-o ambianta moderat calda, fie executa un efort de intensitate moderata, intr-o ambianta calda si umeda. Tegumentele sunt uscate, calde (absenta transpiratiei), temperatura interna creste la 40-41˚C, limbajul devine incoerent, apar delir, convulsii, stare de agitatie, coma. Socul hipertermic constituie urgenta medicala.
- Eruptii cutanate – apar ca urmare a transpiratiei excesive timp indelungat.
Canicula ii afecteaza pe toti oameni, insa cei mai vulnerabili sunt copiii, persoanele in varsta si cei cu afectiuni cronice (pulmonare, cardiace, renale, diabet zaharat, obezitate).
Recomandari generale in timpul caniculei
- Evitati, pe cat posibil, expunerea excesiva la soare intre orele 11:00 – 18:00
- Purtati palarii de soare, haine lejere din fibre naturale de culori deschise
- Reglati aerul conditionat cu 5 grade mai putin decat temperatura exterioara. Diferenta ideala de temperatura (exterior – interior) este de 5 grade Celsius. Organismul este expus socului termic in cazul unor diferente prea mari.
- La temperaturi peste 32°C nu utilizati ventilatorul
- Dusurile trebuie sa fie caldute
- Consumati zilnic cel putin 2 litri de lichide (sucuri naturale, apa plata, imbuteliata)
- Atentie! alcoolul si bauturile care contin cofeina favorizeaza deshidratarea si reduc rezistenta organismului la caldura
- Consumati fructe si legume proaspete – contin o mare cantitate de apa si minerale (pepene, prune, rosii, iaurt) si eliminati preparate cu un continut sporit de grasimi, mai ales cele de origine animala
- Evitati activitatile in exterior cu consum mare de energie (sport, gradinarit etc.) si spatiile aglomerate
- Aveti grija de persoanele in varsta, copii, persoane cu dizabilitati, oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita.
Canicula si copiii
Cantitatea de apa din organismul copilului (70-75% din greutate) este diferita de cea de la adult (60-65%) ,iar necesarul de apa la varstele mici este mai mare. Copiii sufera mult in zilele cu temperaturi inalte. Ei pot prezenta ca semne ale deshidratarii tegumente uscate, reducerea cantitatii de urina, uneori cresterea frecventei respiratorii si a ritmului cardiac, agitatie sau somnolenta.
Pentru a evita efectele caniculei, avem urmatoarele recomandari:
- Evitati iesirea cu copilul afara la orele caniculare – recomandam iesirea dimineata pana la ora 9 si seara dupa ora 20
- Realizati o temperatura confortabila acolo unde se afla copilul, fara umiditate excesiva, fara expunere la diferente mari de temperatura
- Nu-l expuneti direct la aerul conditionat
- Hidratati-l suplimentar cu apa si ceai, chiar daca nu cere, evitati sucurile acidulate, bogate in zahar
- Oferiti-i multe legume si fructe, evitati introducerea de alimente noi, greu digerabile
- Imbracati-l in haine usoare, de culori descise, din tesaturi naturale si acoperiti-i capul cu o palariuta pentru a fi protejat de razele soarelui
- In cazul unei deplasari, aveti grija sa aveti o cantitate suficienta de apa cu dumneavoastra
- Nu il lasati nesupravegheat in masina nici macar pentru perioade scurte, chiar daca lasati geamul intredeschis.
Canicula si varstnicii, persoanele cu afectiuni cronice
Oferiti-le in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita.
Pe langa recomandarile generale, este foarte util ca in perioadele caniculare, persoanele cu afectiuni cronice cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare sau mentale sa consulte medicul de familie in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente.