Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES de REPER, anunţul lui Marcel Ciolacu prin care vrea să îşi asume răspunderea pe pachetul fiscal trebuie să mobilizeze toată opoziţia democratică pentru a trimite acasă „guvernarea falimentară PSD-PNL”.
„Suntem gata să coiniţiem o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, alături de colegii din USR. Este un moment esenţial pentru opoziţia unită, în care trebuie să vorbim pe o voce comună şi să spunem clar ‘nu’ incompetenţei Guvernului, asediului asupra antreprenorilor şi acelor categorii de contribuabili care, chiar îşi respectă angajamentele faţă de România şi au demnitate, spre deosebire de Guvern. Guvernul Ciolacu şi coaliţia ratează bani europeni, se îndatorează peste orice limită rezonabilă, lăsând generaţiilor care vin datorii uriaşe pentru că nu sunt capabili să le ofere altceva, ratează obiective de ţară cu impact de transformare profundă pentru România”, a declarat Ramona Strugariu, copreşedintă a Partidului REPER.
Ea a precizat că REPER va trimite USR propunerile partidului şi aşteaptă aceeaşi „viteză de reacţie” de la toţi partenerii politici care vor o Românie prosperă.
Copreşedintele REPER Dragoş Pîslaru a afirmat, la rândul său, că pachetul fiscal propus de Guvern a fost făcut „în pripă”, „încalcă flagrant” Legea 69/2010 a responsabilităţii fiscal-bugetare şi nu respectă principiile dialogului social şi al consultării publice.
„Propunerile vehiculate în spaţiul public sunt inechitabile, ineficiente şi nici măcar nu vor conduce la acoperirea găurii bugetare de peste 30 miliarde de lei create de guvernarea PSD-PNL. Ce este cert este că situaţia bugetară a României este dramatică, ţara fiind la un pas de a avea fondurile europene suspendate de UE şi de a fi retrogradată de agenţiile de rating internaţionale. În aceste condiţii Partidul REPER cere de urgenţă o dezbatere politică largă, care să scoată ţara din impasul în care a băgat-o coaliţia de guvernare. Partidul REPER respinge pachetul propus de Guvernul Ciolacu, cere demararea unui proiect amplu de reformă fiscală cu aplicabilitate din ianuarie 2025, iar până atunci implementarea unei soluţii de salvgardare bugetară temporară, care să fie eliminată apoi în decembrie 2024 odată cu noul buget pe 2025”, a explicat Pîslaru. AGERPRES