Orban (PNL): Somăm Guvernul să aloce banii pentru finanțarea investițiilor locale după criterii obiective

Liberalul Ludovic Orban, candidat la funcția de președinte al PNL, a precizat vineri, la Zalău, că banii pe care Guvernul îi va da primăriilor pentru finanțarea unor obiective de investiții locale ar trebui distribuiți după criterii obiective, transparente, în funcție de ponderea politică pe care o deține fiecare formațiune politică, în caz contrar liberalii urmând să atace în instanță deciziile Ministrului Dezvoltării prin care sunt stabilite localitățile ce vor beneficia de finanțări.

Ludovic Orban a precizat că din statisticile pe care PNL le deține, după 2012, majoritatea banilor alocați în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și din fondul de rezervă au mers către primării conduse de social-democrați.

„Trebuie să vă spun că din datele pe care le avem la nivel național (…), actualul partid de guvernământ, care a fost la guvernare și înainte, după 2012, la nivel național a direcționat banii de investiții din PNDL și din fondulude rezervă al Guvernului (…) aproximativ 85% din resurse către primarii PSD sau către primarii care au trecut în PSD prin intermediul Ordonanței 55. (…) Este o gravă încălcare a unor principii fundamentale în societate — egalitate în fața legii. Nu este normal să discriminezi cetățenii din localitățile conduse de primari care nu aparțin PSD și să aloci banii publici numai către localitățile PSD. Banii de la bugetul de stat nu sunt banii lui Dragnea și Shhaideh, nu i-au adus de acasă, ci sunt banii fiecărui cetățean care a plătit taxe și impozite și acești bani trebuie să se reflecte în îmbunătățirea vieții în toate comunitățile locale din România”, a declarat prim-vicepreședintele PNL.

Acesta a adăugat că PNL somează Guvernul să aloce în acest an banii, în cadrul PNDL, după criterii obiective și transparente.

„Data de 16 martie a fost data limită de punere a proiectelor autorităților locale în vederea obținerii de finanțări pentru obiective de investiții în comunitățile locale. Practic, selecția proiectelor în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală. (…) Somăm Guvernul Grindeanu să nu mai discrimineze cetățenii români, să aloce aceste sume de bani pentru finanțarea obiectivelor de investiții în plan local după criterii obiective, transparente și să-i aloce în funcție de ponderea politică pe care o deține fiecare formațiune politică. Nu este normal ca PNL, care are peste o treime din primarii României, care administrează practic peste 32% din populația României, în localități să nu beneficieze de finanțări din partea Guvernului, numai pentru simplul fapt că (primarii n.red.) aparțin PNL”, a afirmat sursa citată.

Ludovic Orban a precizat că dacă aceste solicitări nu sunt respectate, modul de repartizare a sumelor ar putea fi contestat în intanță.

„În cazul în care nu vor respecta solicitările noastre, consider că se impune atacarea în conteciosul administrativ a tuturor actelor normative emise de Ministerul Dezvoltării în stabilirea localităților care beneficiază de finanțări în cadrul PNDL. De asemenea, vom susține toți primarii noștri care au dreptul să beneficieze de astfel de finanțări, să atace Ministrul Dezvoltării, evident tot în contencios, pentru a obține pe calea hotărârii instanței finanțarea obiectivelor de investiții care respectă criteriile și principiile din lege”, a conchis candidatul liberal.