Politic

Vlad Gheorghe (USR) cere buget mai mare pentru Mecanismul de Protecţie Civilă al UE

Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR) i-a mulţumit comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, pentru „răspunsul rapid” şi ajutorul acordat României după tragedia de la Crevedia şi a cerut creşterea bugetului alocat în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă al UE.

„12 răniţi din exploziile de la Crevedia au fost deja preluaţi de spitalele din alte ţări prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE. 12 mari arşi au o şansă la viaţă pe care n-ar fi avut-o în România, că n-aveau nici măcar paturi, ca să nu mai vorbim de alte condiţii să fie trataţi. Celor care încă se întreabă cu ce ne ajută pe noi să fim în Uniunea Europeană să le amintim şi asta. I-am mulţumit azi comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, pentru răspunsul rapid şi ajutorul acordat României în cadrul acestui mecanism, cu rugămintea să monitorizeze situaţia în continuare”, scrie Vlad Gheorghe, pe Facebook.

Totodată, el i-a cerut comisarului european Janez Lenarčič susţinerea în vederea creşterii bugetului alocat în cadrul acestui mecanism. Data limită pentru depunerea amendamentelor la bugetul pe 2024, în comisia de resort din Parlamentul European, este 31 august. Vlad Gheorghe subliniază că va insista pentru creşterea alocării, cu sprijinul colegilor din Renew Europe.

„În exerciţiul financiar multianual 2021-2027 UE a alocat iniţial 11,6 miliarde euro mecanismului şi Direcţiei Generale Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene (ECHO) a Comisiei, care pentru 2023 poate accesa cam 1,7 miliarde – insuficient, din păcate, pentru toate nenorocirile care se petrec în ţările Uniunii. Drept dovadă, mecanismul de Protecţie Civilă al UE a fost activat de peste 650 de ori din 2001 şi până astăzi. România a beneficiat repetat de acest mecanism – de la asistenţa medicală până la dezastre provocate de schimbări climatice, secetă, inundaţii etc. La rândul nostru, am ajutat ţări UE şi partenere – cutremurul din Turcia, incendiile din Grecia sunt cele mai recente exemple”, scrie europarlamentarul.

El adaugă că după tragedia din Crevedia nouă ţări s-au oferit să preia pacienţi din România – Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Suedia şi Norvegia, iar răniţii deja transferaţi primesc acum „cele mai bune îngrijiri” în spitale din Belgia, Italia, Austria, Germania şi Norvegia. AGERPRES

Related Articles

Back to top button