Putin a acceptat invitaţia lui Kim Jong Un de a vizita Coreea de Nord

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acceptat să viziteze Coreea de Nord la invitaţia liderului său, Kim Jong Un, călătorind în mod excepţional în Rusia pentru a consolida legăturile dintre Moscova şi Phenian, în special cele militare, notează AFP.

Deocamdată, însă, nimic nu a fost comunicat oficial cu privire la un eventual acord pentru livrări de echipamente militare către Rusia cu scopul de a sprijini ofensiva acesteia în Ucraina, aşa cum a susţinut Washingtonul.

La finalul unei întâlniri miercuri, „Kim Jong Un l-a invitat cu curtoazie pe Putin să viziteze RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) atunci când îi convine”, a informat joi agenţia oficială nord-coreeană, KCNA, folosind numele oficial al Coreii de Nord.

„Putin a acceptat cu plăcere invitaţia şi a reafirmat dorinţa sa neclintită de a face să avanseze istoria şi tradiţia prieteniei dintre Rusia şi RPDC”, a mai declarat agenţia.

În aceeaşi zi, numărul unu nord-coreean l-a asigurat pe Vladimir Putin că Moscova va obţine o „mare victorie” asupra duşmanilor săi, Rusia fiind angajată într-un război în Ucraina de peste un an şi jumătate.

La rândul său, Putin a insistat pentru „viitoarea întărire a cooperării cu Phenianul, vorbind în faţa presei despre „perspectivele” cooperării militare cu Coreea de Nord, în pofida sancţiunilor internaţionale care vizează ţara comunistă din cauza programelor sale nuclear şi balistic în dezvoltare.

Aceasta este prima întâlnire a celor doi lideri de la o călătorie anterioară a lui Kim Jong Un la Vladivostok în 2019. AGERPRES