Educatie

Noul an universitar 2023 – 2024 a început în inima campusului: o zi dedicată studenților, păstrând rădăcinile celor 210 ani de inginerie la Iași

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a început noul an universitar 2023 – 2024 în inima Campusului „Tudor Vladimirescu”. Ceremonia de deschidere a noului an a fost înglobată într-un eveniment organizat în premieră la TUIASI, Welcome Day pentru bobocii și studenții din ani mai mari ai Politehnicii ieșene. Întreaga zi a fost dedicată lor: bobocii au avut 12 corturi unde colegii mai mari au vorbit despre ce înseamnă viața de ingineri și arhitecți în devenire, specialiștii Serviciului de Acțiuni Speciale de la Poliția Iași au prezentat câinii de intervenție și tehnica lor de luptă, iar seara, în Master Pub, au avut intrare gratuită la o petrecere tematică.

La deschiderea oficială a anului universitar au fost invitați partenerii din mediul de afaceri, cel academic și reprezentanții autorităților locale. Amfitrioni au fost doi studenți ai TUIASI, Caius Bălan și Ilinca Săhlean, care i-au dat cuvântul, în deschidere, rectorului TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. În discursul său din deschiderea anului universitar rectorul a încercat un experiment: a privit lumea din perspectiva unui boboc, care intră pentru prima dată într-o universitate și care a luat decizia de a deveni inginer sau arhitect la TUIASI.

Acesta i-a asigurat pe tineri că, dincolo de toate neliniștile de care sunt, cu siguranță, măcinați, au făcut o alegere bună. Au ales universitatea care sărbătorește anul acesta 210 ani de la înființarea primei școli de inginerie în limba română din istoria țării, un campus „mai plin ca niciodată, vesel și plin de energie”.

„Toate neliniștile vor dispărea în câteva zile. Vă spun doar atât: nu veți fi singuri, vor fi lângă voi colegii, prietenii și dascălii voștri. Voi aveți toate șansele, iar noi vă oferim toate atuurile pentru a deveni profesioniști. Dar pentru a căpăta abilitățile care te fac profesionist trebuie să aveți ambiția și curajul de a avea această dorință. Mai ales trebuie să aveți curajul de a ne asculta și de a vă exprima. Universitatea nu reprezintă doar cursuri, laboratoare, evaluări sau examene. Universitatea reprezintă discuțiile la o ceașcă de cafea sau o halbă de bere, chefurile din weekend și nu doar, așteptarea pachetului de acasă, lacrimile pentru o dragoste neîmpărtășită. Universitatea reprezintă un univers de trăiri, experiențe, amintiri, care vă vor modela și vor da sens vieții fiecăruia. Și pentru fiecare pas pe care-l veți face de astăzi, vom fi alături de voi și, vă promit, nimeni nu se va simți singur. Pașii voștri vor fi pașii noștri”

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Președintele Senatului universității, prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu, a făcut la rândul său o trimitere către istoria Politehnicii ieșene, explicând că, de la fondarea școlii lui Asachi, aceasta a fost construită și dusă mai departe de toți cei care alcătuiesc lumea academică, nu doar de către profesori. Iar, în momentul de față, președintele Senatului crede că „slujitorii școlii sunt chemați să-și afirme răspicat vocația”, tânăra generație având nevoie de modele care să-i inspire, dar și care să le ofere repere intelectuale stabile și credibile.

„Activitatea didactică va continua să fie în primul rând o practică emoțională, nu una pur intelectuală. Viitorul educației universitare va fi complex, incert, și condiționat de o politică adecvată a mediului academic, administrației locale și autorităților centrale. Viitorul este mai aproape decât credem, iar în acest sens universitățile trebuie să se reinventeze pentru a continua să rămână relevante. Schimbarea trebuie să înceapă acum, înainte de fi prea târziu. Studenților le transmit un gând: învățați să învățați, fiecare obstacol depășit vă va face mai puternici și mai înțelepți. Nu vă fie frică să explorați, să încercați lucruri noi și mai ales să faceți greșeli – acestea oferă de multe ori cele mai valoroase lecții”

a punctat prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu

Ionuț Ursache, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al TUIASI, le-a vorbit colegilor despre misiunea pe care o au, de a înțelege că prin pașii pe care îi fac în universitate încep să-și construiască viitorul. Iar viitorul începe cu niște cărămizi mici, dar care pot avea un impact esențial.

„Vă recomand să nu evitați voluntariatul, prin asociațiile studențești, unde veți lua parte din proiecte cu impact real pentru a ajuta comunitatea înconjurătoare”

a spus Ionuț Ursache

Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu”, a transmis comunității academice a TUIASI un mesaj din partea tuturor universităților ieșene. Acesta a elogiat istoria Politehnicii ieșene și misiunea pe care o are de îndeplinit în prezent pentru a se ridica la toate standardele presupuse de această istorie încărcată.

„Transmitem din partea universităților ieșene un mesaj de admirație pentru realizările în palierul excelenței ale universității dumneavoastră, de exprimare a încredere în ceea ce ați făcut, faceți și v-ați propus să realizați. Sărbătoriți debutul învățământului tehnic ingineresc românesc. În acest spațiu se află o combinație unică de entuziasm, curiozitate și dorință de a învăța, care nu poate fi întâlnită decât în mijlocul unei comunități academice de elită, precum cea a Universității «Gheorghe Asachi»”

a precizat prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță

La eveniment au fost prezenți și prefectul Iașului, Bogdan Cojocaru, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, și primarul Iașului, Mihai Chirica. Cu toții au transmis mesaje de sprijin pentru studenții și profesorii universității, accentuând asupra faptului că implicarea TUIASI în comunitate este deja una vizibilă și trebuie să se păstreze la același nivel și în perioada care urmează.

„Nu ar trebui să uităm faptul că universitatea poartă numele primului inginer român, dacă-l putem numi așa pe cărturarul Gheorghe Asachi, care a fost printre altele și cel care a pus bazele teatrului românesc și a înființat prima școală tehnică în limba română. Stați practic la masă cu primii ingineri ai acestei națiuni care de peste 200 de ani au reușit să crească – de la generație la generație – performanța acestei școli. Să nu uitați să sunteți în cel mai mare centru de inventică din România și unul dintre cele mai mari din Europa; va trebui să continuați această muncă, să o duceți mai departe, să creșteți și să faceți din școala românească ceea ce este astăzi: elită”

le-a transmis Mihai Chirica studenților și profesorilor TUIASI

Unul dintre partenerii constanți ai Politehnicii ieșene, Inspectoratul Școlar Județean Iași, a fost reprezentat chiar de inspectorul general Luciana Antoci, care a subliniat, în discursul său, legăturile pe toate planurile care există între învățământul preuniversitar și cel universitar la Iași.

„Iașul este județul cu cele mai multe școli și cel mai mare număr de profesori – rămânem probabil segmentul care reușește să livreze, credem noi, absolvenți cu un profil care să răspundă exigențelor și așteptărilor dumneavoastră în ceea ce privește pregătirea pentru învățământul tehnic. 40% dintre liceele din Iași au profil tehnologic, ceea ce înseamnă că un număr foarte mare de absolvenți au potențialul de a veni către dumneavoastră. Avem rădăcini comune, mulțumim pentru parteneriatele derulate de-a lungul timpului”

a spus prof. Luciana Antoci

Pe scena amplasată în Parcul „Prof. Cezar Oprișan”, aflat între căminele T9 și T10, a urcat și conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector responsabil de activitatea cu studenții, care i-a încurajat pe toți studenții să considere campusul ca fiind a doua lor casă. „Încercăm să facem mereu ca experiența studenției voastre să fie memorabilă”, le-a transmis aceasta tinerilor. Ulterior, prorectorul a citit numele celor 11 studenți cu rezolvate excelente, câte unul de la fiecare facultate, care au fost premiați la începutul anului.

Înainte ca rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, să se întoarcă pe scenă pentru a declara deschis anul universitar, directorul campusului, ing. Bogdan Budeanu, le-a prezentat tinerilor programul primei ediții a „Welcome Day”. Dincolo de toate oportunitățile de distracție și de învățare pe care tinerii le au în această perioadă, directorul i-a încurajat să-i privească pe colegii lor ca fiind o adevărată comunitate, aflată în inima orașului.

Related Articles

Back to top button