Preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, miercuri, că medicina viitorului va fi una axată pe genetică moleculară, iar sistemul sanitar în viitor ar trebui să fie unul inteligent, digitalizat.
„Ar trebui să fie un sistem sanitar inteligent. Şi, când spun inteligent, ar trebui să plece inteligenţa de acum pentru că în momentul de faţă avem cel puţin în PNRR posibilitatea de digitalizare. Digitalizarea nu trebuie lăsată de îndemâna fiecăruia în parte, ci trebuie să fie un sistem de digitalizare integrat în aşa fel încât să vorbim toţi aceeaşi limbă. Ne dorim de mult să avem un card de sănătate în care să existe toate datele pacienţilor, respectiv toate problemele medicale pe care le-a avut, toată medicaţia pe care a avut-o etc. Încă batem pasul pe loc şi timpul nu ne aşteaptă. (…) În momentul de faţă ne pregătim pentru medicina viitorului, care, cu siguranţă, va fi una axată pe genetică şi, respectiv, pe genetică moleculară. Trebuie să învăţăm studenţii de pe acum să facă acest lucru”, a explicat medicul, la evenimentul „ThinkHealth 2023/Instalarea în viitor” organizat la Parlament.
Potrivit preşedintelui Comisiei de sănătate din Senat, România va trebui să facă paşi „foarte rapizi” în a redesena sistemul de sănătate.
„Este foarte probabil că, începând din 2024, acest lucru va demara pentru că avem nevoie de foarte mulţi navigatori de sănătate. Omul sănătos trebuie şi el să fie dirijat, pentru că, în momentul de faţă, avem tot felul de persoane sau personaje care vorbesc împotriva medicinei şi împotriva sănătăţii umane. (…) Cred că acest om sănătos trebuie să plece de la educaţie, de la educaţia de jos, adică de la grădiniţă”, a subliniat Streinu-Cercel. AGERPRES