„Este datoria noastră astăzi să ne amintim de pogromurile, trenurile morţii, crimele şi toate abuzurile produse în acea perioadă. Acţiunile comemorative precum cea de astăzi se înscriu în mod firesc în datoria noastră de a sensibiliza şi de a informa societatea cu privire la drama Holocaustului din România. Acestea sunt elemente cruciale ale angajamentului de a nu repeta aceste evenimente tragice”, a arătat Ciolacu în mesajul transmis de şeful Cancelariei prim-ministrului, Alexandru Mihai Ghigiu.
Premierul a accentuat că omagierea memoriei victimelor trebuie dublată de măsuri concrete care să răspundă atât provocărilor pe care supravieţuitorii şi urmaşii victimelor le au astăzi şi a menţionat că România a făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte asumarea Holocaustului, combaterea rasismului şi antisemitismului.
„Angajamentul Guvernului este de a continua aceste eforturi atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Ca acţiuni recente voi menţiona introducerea la nivel naţional a predării disciplinei ‘Istoria evreilor. Holocaustul’ la clasa a XI-a. După cum am menţionat şi în cadrul ceremoniei din 3 octombrie, cunoaşterea şi asumarea trecutului ne ghidează paşii spre viitor. Educaţia stă la baza oricărei societăţi în care drepturile omului sunt apărate şi promovate continuu. Este esenţial ca tinerii să cunoască istoria în toate faţetele sale, pentru a evita şi a se opune proliferării, distorsionării, negării sau minimalizării Holocaustului, fenomene deosebit de periculoase pe care astăzi le vedem reînviate într un context geopolitic incert”, a spus Ciolacu.
Prim-ministrul a amintit că un obiectiv constant al Guvernului rămâne păstrarea memoriei Holocaustului.
„Şi în acest sens deschiderea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România rămâne o prioritate. Dorim ca inaugurarea acestuia să aibă loc cât mai curând. O altă măsură importantă a Guvernului se referă la debutul procesului de elaborare a Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferent perioadei 2024 – 2027, care continuă exerciţiul actualei strategii”, a arătat premierul.
Şeful Executivului a subliniat că Guvernul rămâne ferm angajat în lupta împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.
„Vom continua, de asemenea, să acţionăm în scopul protejării şi promovării vieţii evreieşti, precum şi a supravieţuitorilor Holocaustului, inclusiv prin susţinerea programelor şi proiectelor dedicate ale Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.Vreau să aduc un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului. Astfel de ocazii ne reamintesc cât de important este să păstrăm vie şi să cinstim amintirea tuturor celor care au suferit, s-au luptat pentru viaţă şi mai ales a celor care şi au pierdut-o. În acelaşi timp, ne demonstrează că libertatea şi democraţia nu pot fi luate ca aspecte fireşti ale vieţii, ci trebuie ocrotite prin promovarea toleranţei, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, a spus premierul.
Totodată, premierul Marcel Ciolacu s-a referit la recentele evenimente din Israel.
„De asemenea, în aceste momente triste, România condamnă atacurile teroriste asupra cetăţenilor şi teritoriului statului Israel. Îmi exprim regretul pentru victimele acestor atacuri şi transmit condoleanţe familiilor îndoliate şi însănătoşire persoanelor rănite. Eliberarea ostaticilor, mai ales a civililor, trebuie să aibă loc imediat. Atacurile şi abuzurile de orice fel asupra civililor sunt inacceptabile. În acest moment dificil, condamn încă o dată ferm terorismul şi ne rugăm pentru pace”, a încheiat prim ministrul. AGERPRES