Ajutoarele umanitare blocate în Egipt pentru locuitorii Fâşiei Gaza ar trebui să ajungă în enclavă până cel târziu sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat vineri de dpa.
Primele transporturi urmează să ajungă în Gaza „mâine (vineri – n.r.), cel mai târziu poimâine (sâmbătă – n.r.)”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Arye Sharuz Shalicar într-o emisiune la postul german de televiziune RTL joi seara.
Circa 165 de camioane cu ajutoare umanitare erau blocate joi de partea egipteană a punctului de trecere a frontierei la Rafah, la limita sudică a enclavei palestiniene, singurul loc pe unde ar putea să ajungă aceste ajutoare atât de necesare locuitorilor din Gaza.
Israelul a fost de acord să deschidă punctul de trecere pentru livrarea de apă, hrană şi medicamente. Dar, nu este încă clar când se va întâmpla asta.
Shalicar a mai spus că pregătirile pentru ofensiva terestră a Israelului în Fâşia Gaza s-au încheiat, dar a adăugat că data exactă a începerii ofensivei este ţinută secret.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a subliniat că unul din obiectivele ofensivei este de a evita cât mai mult posibil victimele civile în cursul operaţiunii.
„Este important pentru noi să cruţăm oamenii nevinovaţi de ambele părţi ale frontierei, bineînţeles. Nu vrem să vedem niciun deces de partea noastră. Nu vrem să vedem niciun deces în rândul civililor din Gaza”, a declarat el la televiziunea germană.
În acelaşi timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a insistat ca ajutorul de care cei din Gaza au nevoie „cu disperare” să fie livrat civililor din Fâşia Gaza, aflată sub blocadă totală, potrivit dpa.
„Civilii din Gaza au nevoie disperată de servicii şi provizii de bază”, a spus Guterres într-o postare pe platforma de socializare X, fosta Twitter.
„Avem nevoie de acces umanitar rapid şi neîngrădit. Avem nevoie de mâncare, apă, medicamente şi combustibil acum. Avem nevoie de aceasta la scară largă şi avem nevoie în mod susţinut”, a declarat Guterres, care se află în Egipt pentru a discuta despre deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah.
Israelul şi-a închis graniţa cu Fâşia Gaza controlată de gruparea islamistă Hamas, plasând-o sub o blocadă totală după ce sute de combatanţi islamişti au străpuns gardul de securitate de la frontieră şi s-au infiltrat în Israel într-un atac surpriză de amploare în 7 octombrie, care a vizat baze militare, comunităţi civile şi un festival. Peste 1.400 de oameni au fost ucişi în Israel de către Hamas.
Israelul a fost de acord să deschidă punctul de trecere pentru livrarea de apă, alimente şi medicamente, dar nu s-a făcut nicio menţiune la combustibil, extrem de necesar pentru a genera electricitate şi de care depind cu disperare spitalele supraaglomerate din Gaza.
Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că omologul său egiptean Abdel-Fatah al-Sissi a fost de acord să deschidă punctul de trecere, iar cei doi au convenit să „lase să treacă până la 20 de camioane pentru început”.
Potrivit Egiptului, mai întâi trebuie reparate drumurile de acces către Fâşia Gaza care au fost avariate în urma raidurilor aeriene israeliene.
Nu se ştie exact când se va deschide Rafah, dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Biden au sugerat că aceasta s-ar putea întâmpla vineri. AGERPRES