Hostages held by Palestinian Hamas militants give a statement in this handout video grab obtained by Reuters on October 30, 2023. Al-Qassam Brigade, Military Wing of Hamas via Telegram/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY

Hamas difuzează o înregistrare video cu trei femei prezenate drept ostatice; Netanyahu denunţă o ”propagandă psihologică crudă”

Mişcarea palestiniană islamistă Hamas a difuzat luni o înregistrare video cu trei femei prezentate drept ostatice, din rândul celor pe care îi deţine în Fâşia Gaza după atacul sângeros de o amploare fără precedent comis împotriva Israelului pe 7 octombrie, informează AFP.

În această înregistrare de 76 de secunde, difuzată de media ale Hamas cu titlul „un anumit număr de deţinuţi sionişti adresează un mesaj lui (Benjamin) Netanyahu şi guvernului său”, pot fi văzute trei femei aşezate pe scaune din plastic.

Una dintre ele, aşezată în mijloc, îi cere pe un ton ridicat prim-ministrului israelian să încheie un schimb de prizonieri cu mişcarea islamistă pentru a obţine eliberarea lor.

Mai multe media israeliene au publicat pe site-ul lor o captură de ecran cu acest video, adăugând că ele nu o vor difuza, în condiţiile în care, potrivit acestor media, afirmaţiile făcute de femeie sunt dictate de Hamas.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu calificat luni această înregistrare drept „propagandă psihologică crudă”.

„Mă întorc către Yelena Trupanov, Danielle Aloni şi Rimon Kirsht, care au fost rănite de Hamas care comite crime de război (…) Inimile noastre sunt alături de voi şi alături de toate persoanele răpite”, a adăugat el într-un comunicat.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a acuzat duminică mişcarea Hamas de „manipulare psihologică” cu privire la ostaticii pe care îi deţine, după ce mişcarea islamistă s-a declarat gata să îi elibereze în schimbul tuturor prizonierilor palestinieni încarceraţi de Israel.

Potrivit celui mai recent bilanţ al autorităţilor israeliene, cel puţin 239 de ostatici răpiţi de comandouri ale Hamas în timpul atacului întreprins pe 7 octombrie pe teritoriul israelian ar fi deţinuţi în Fâşia Gaza. Acest atac, de o amploare fără precedent, a declanşat un război care s-a soldat deja cu mii de morţi. AGERPRES