Peste 10 mln de euro vor fi investiți în modernizarea a cinci universități din țară
Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. Un număr de cinci universități din Republica Moldova vor primi finanțare de peste 10 milioane de euro pentru implementarea a 13 proiecte în domenii prioritare de formare profesională. Investițiile vor fi făcute în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova” (runda II), implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. De noile condiții vor beneficia 35 de mii de studenți și 2300 de cadre didactice, transmite MOLDPRES.
Instituțiile beneficiare sunt Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Acestea au fost selectate în baza unui concurs de propuneri de proiecte.
Până la sfârșitul anului 2025, în cele cinci instituții vor fi create și dotate 12 laboratoare de ultimă generație, alte peste 40 de laboratoare existente urmând să fie echipate cu tehnologii avansate. Totodată, vor fi amenajate trei centre de cercetare, șase săli polifuncționale și două platforme de calcul de înaltă performanță, inclusiv, în domeniul inteligenței artificiale. Procesul didactic va fi modernizat prin actualizarea programelor de studii superioare pentru licență și master, în corespundere cu cerințele pieței forței de muncă. Mai exact, vor fi modernizate peste 50 de programe de studii, elaborate peste 30 de cursuri noi, revizuite și actualizate mai bine de 50 de curricula în cadrul a circa 60 de noi parteneriate.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a afirmat că acest proiect, lansat în 2020, reprezintă cea mai mare investiție din partea statului în învățământul superior din ultimii ani. „Bugetul total se apropie de circa 800 de milioane de lei, ceea ce este aproape un buget adițional pentru învățământul superior și reprezintă resurse semnificative care vor ajuta să modernizăm acest domeniu, pentru a-l face mai atractiv pentru studenți și de a-i convinge să rămână în Republica Moldova, să-și facă studiile, iar, ulterior, să lucreze și să contribuie la dezvoltarea țării”, a spus ministrul.
Proiectul „Învățământul superior din Moldova” este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației Cercetării, în perioada 2020-2025. Aceasta este a doua rundă de acordare a granturilor în cadrul Proiectului. În prima rundă, desfășurată anul trecut, au fost alocați circa 14,3 milioane de euro pentru implementarea a 20 de proiecte în 13 instituții de învățământ – șapte universități și șase colegii pedagogice.