O expoziţie personală a artistului plastic Teodor Buzu a fost vernisată într-un oraş din Cehia

O expoziţie personală de pictură a cunoscutului artist plastic Teodor Buzu,  originar din R. Moldova, a fost vernisată zilele acestea la Galeria oraşului Volary din Boemia de Sud, Republica Cehă, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment,  Ambasadorul R. Moldova în R. Cehă, Vitalie Rusu, a vorbit despre viața și activitatea maestrului Teodor Buzu, precum şi despre relaţiile strânse între cele două  ţări, contribuţia unor astfel de personalităţi la o mai bună cunoaştere reciprocă şi la intensificarea schimburilor culturale.

La manifestare au participat primarul oraşului, Martina Pospíšilová, preşedintele Asociaţiei Artiştilor din Cehia de Sud, Vit Pavlik, oameni de cultură şi publicul interesat. În cadrul evenimentului, vizitatorii au servit vin din R. Moldova şi au ascultat un recital la saxofon.

Teodor Buzu s-a născut pe 3 mai 1960 în Drăsliceni, raionul Criuleni. A studiat la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chişinău, iar în 1980-1985 – la Academia de Arte şi Design din Harkov, Ucraina. Acolo a întâlnit-o pe viitoarea sa soţie, Dagmar şi s-a stabilit cu traiul în patria ei – oraşul Tabor, Cehia. Este membru al Uniunii Internaţionale a Artiştilor Plastici profesionişti, al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Boemia de Sud, Cehia, al Grupului „Die Neuen Milben”, Austria, al Uniunilor Artiştilor Plastici din Praga şi din Chişinău. Face pictură de şevalet, design grafic, artă monumentală, grafică, ilustraţie. Este Cavaler al Ordinului Naţional al României „Pentru merit” în grad de Comandor (2003). Laureat al multor premii internaţionale. A participat la circa 100 de expoziţii colective şi a avut peste 60 de expoziţii personale.

Expoziţia va fi deschisă până la 31 ianuarie 2018.