Cultura

Lansare de carte și dezbatere la Palatul Braunstein din Iași

Luni, 18 decembrie, la ora 11.00, la Palatul Braunstein din Iași (str. Cuza Vodă, nr. 2), va avea loc lansarea volumului Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României, coordonat de Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu și George Ţurcănașu, publicat de curând la Editura Polirom. Lansarea va fi urmată de dezbaterea De ce nu facem regionalizarea?

Invitați speciali:

Ionel Muntele, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Raimar Wagner, Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova

Gabriel Mursa, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Adrian Șerban, Editura Polirom

Participă: Marius Balan, Mihai Chiper, Alexandru Cohal, Dorin Dobrincu, Ioana Repciuc, Mihai Talmaciu, George Țurcănașu

Eveniment organizat de: Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Editura Polirom, Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași

Despre carte

„Dezbaterile din ultimele decenii asupra înțelesului regionalizării au condus la un sentiment de neliniște în rândul cetățenilor, în majoritatea lor captivi modelului de gestiune centralizată a teritoriului, ca și cum apariția și (re)teritorializarea regiunilor istorice ar netezi calea unei centrifuge ce ar culmina cu un eșec al națiunii. Regionalizarea n-ar trebui să poarte o asemenea încărcătură negativă, căci apariția nivelului administrativ regional ar introduce două dimensiuni noi ale guvernanței teritoriale – una ce ține de echitate și o alta de etica teritorială. Din perspectiva echității, regionalizarea va crea suportul necesar evoluției într-o structură supranațională, precum UE, către o Europă a regiunilor. Din unghiul eticii societale, regionalizarea va permite o mai bună guvernanță a României, bazată pe principiul subsidiarității și al unei responsabilizări sporite a actului de guvernare.

Cartea de față este despre Moldova (regiunea), despre România și despre români, așa cum cei ce au scris în ea i-au putut vedea. Cercetători din domenii științifice diferite au răspuns, fiecare din unghiul său, la mai multe întrebări: de ce suntem organizați într-un fel, și nu în altul? Corespunde împărțirea administrativ-teritorială a țării, așa cum o vedem astăzi, nevoilor de ieri și de azi ale Moldovei, ale României și ale locuitorilor ei? Dar care sunt aceste nevoi? Și cum funcționează, în fond, statul?” (Coordonatorii)

Alexandru L. COHAL, lingvist, cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română – Filiala Iași. A urmat studii de filologie la Iași și de sociologie la Roma și la Pavia. Domeniile de interes: socioantropologia migrației și sociolingvistica migrației. Este vicepreședinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

Dorin DOBRINCU, istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași. Domeniile principale de interes: istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane, istoria regională. Este membru fondator și președinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

George ȚURCĂNAȘU, lector doctor la Departamentul de Geografie al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, fost cercetător la ENS‑LSH Lyon. Este specializat în geografia teritoriilor, cartografie și modele cantitative utilizate în geografie. Este membru fondator al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

Related Articles

Back to top button