Moşteanu (USR): Nu pot să-mi explic înverşunarea lui Iohannis împotriva legii privind conducerea scuterelor

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, critică decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a ataca la Curtea Constituţională legea care ar fi permis conducerea unui scuter de 125 centimetri cubi cu permis categoria B.

„Eu cred că a prins boală pe scuterişti şi moticiclişti. L-a depăşit vreunul pe Valea Oltului sau l-au stresat scuteriştii prin turneele lui prin Asia şi Africa. Nu pot să-mi explic înverşunarea lui împotriva acestui proiect”, a spus Moşteanu potrivit unui comunicat al USR transmis, joi, AGERPRES.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională privind actul normativ care permite posesorilor de carnet categoria B să conducă scutere.

Legea transmisă către promulgare completează OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice în sensul extinderii valabilităţii permiselor de conducere eliberate pentru categoria B şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/ kg, categoria A1.

Printre motivele pentru care şeful statului a solicitat Parlamentului, în iulie 2023, reexaminarea acestui act normativ se află neclaritatea legii din perspectiva modului în care se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică.

La sfârşitul lunii decembrie, în urma reexaminării, Parlamentul a transmis spre promulgare legea pentru completarea OUG nr. 195/2002.

Iohannis arată în sesizarea la CCR că deşi Parlamentul trebuia să îşi limiteze intervenţia la cadrul trasat de cererea de reexaminare, acesta a reconfigurat condiţiile în care deţinătorul unui permis pentru categoria de vehicule B ar putea utiliza permisul şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, excedând acestor limite.

„Considerăm că prin referirea la experienţa de cel puţin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B norma devine neclară şi echivocă, generând confuzie în aplicare. În acest sens, folosirea unui termen general precum cel referitor la „experienţă” încalcă standardele de calitate a legii”, explică preşedintele.

Preşedintele cere CCR să admită sesizarea şi să constate că legea este neconstituţională, în condiţiile în care intervenţiile realizate de Parlament au fost făcute cu depăşirea limitelor cererii de reexaminare şi cu nerespectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale. AGERPRES