Aurelian Pavelescu:Istoria României şi cea a PNŢCD sunt strâns legate de modelele lăsate moştenire de Iuliu Maniu

Istoria României şi cea a PNŢCD sunt strâns legate de modelele lăsate moştenire de Iuliu Maniu, de la a cărui moarte se împlinesc 65 de ani, sau de George Pop de Băseşti, modele care ar putea fi adaptate contextului politic actual, a afirmat, sâmbătă, la Baia Mare, liderul ţărănist Aurelian Pavelescu.

„Vin astăzi în Baia Mare, mâine o să mergem la Sighetu Marmaţiei, pentru a da un mesaj pentru partid, dar nu numai pentru partid. (…) Pentru noi, Sighetul, Iuliu Maniu şi George Pop de Băseşti nu sunt numai nişte amintiri şi cred că suntem primii care avem această datorie să vorbim despre aceste mari personalităţi ca despre nişte modele vii. Să ne raportăm la ele în contextul politic actual pe care îl traversează România şi să încercăm să ne inspirăm cât putem. (…) Aceşti oameni politici au tratat Occidentul de la egal la egal. Au reprezentat interesele poporului român ca unul dintre marile popoare ale Europei creştine. Au avut această forţă uriaşă de a rupe în două istoria. Toate acţiunile lor au fost sub semnul demnităţii naţionale, au avut această determinare şi, practic, au şi reuşit să creeze România modernă. Au avut o contribuţie uriaşă. Aceasta este principala lecţie pe care o avem şi ar fi trebuit să o moştenim”, a declarat Aurelian Pavelescu.

El s-a referit şi la situaţia PNŢCD la nivel naţional în Anul Centenarului.

„Am intrat în Anul Centenar şi ne aştepată foarte multe evenimente festive, evenimente la care vor fi invitaţi istorici, care să ne povestească cum a fost în 1918 sau ce s-a întâmplat până în 1918 şi de atunci încoace. (…) Pentru mine şi pentru PNŢCD, acest 2018 sigur nu este un an în care partidul să vină cu o reprezentare naţională şi să joace un rol politic important pe scena politică naţională. Din punctul ăsta de vedere, situaţia PNŢCD reprezintă o rană pe ţară, o situaţie nefericită şi sunt convins că şi foarte mulţi dintre maramureşeni, dintre români regretă, împreună cu noi, această situaţie în care partidul a ajuns şi trebuie să vorbim despre această realitate crudă. Am făcut multe eforturi în ultimii ani să stopăm disoluţia partidului, (…) mulţi ani de zile am intrat într-un con de umbră, dispute interne, izolat, marginalizat, denigrat inclusiv de foştii noştri parteneri din 1996 – 2000, celălalt mare partid istoric, PNL”, a spus Pavelescu.

Aurelian Pavelescu a apreciat efortul organizaţiei judeţene PNŢCD, condusă de Doru Dăncuş, care la alegerile locale din 2016 a reuşit să obţină postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, în urma unei coaliţii realizate cu UNPR, Forumul Democrat German, formând Coaliţia pentru Baia Mare. „Îl felicit pe Doru Dăncuş. După ani şi ani în care PNŢCD a dispărut de pe scena politică locală, (…) se întâmplă că, după foarte mult timp, partidul este activ în Maramureş, unde ar fi trebuit să fie neîncetat activ”, a afirmat Pavelescu.

Preşedintele PNŢCD Maramureş, Doru Dăncuş, a susţinut, la rândul său, că filiala este foarte activă la nivelul administraţiei locale şi funcţionează normal.

„Organizaţia judeţeană trăieşte. (…) În judeţul Maramureş lucrurile funcţionează, există o stabilitate în cadrul organizaţiei noastre. Am avut alegeri judeţene, practic în acest moment suntem o conducere statutară, avem consilieri judeţeni, consilieri municipali şi avem un primar (în comuna Băseşti – n.r.). Suntem în guvernarea locală şi judeţeană şi încercăm să mergem mai departe cu istoria, tradiţia şi valorile creştin-democraţiei pe care de-a lungul timpului le-au propovăduit înaintaşii noştri. Astăzi, în Maramureş, va fi un Birou Naţional de conducere al PNŢCD. (…) Am invitat în Maramureş colegii din ţară pentru a participa la acest Birou Naţional, iar în cursul zilei de azi, respectiv duminică, vom marca 65 de ani de la moartea marelui lider ţărănist Iuliu Maniu”, a spus Doru Dăncuş.

 

AGERPRES