Pompierii recomandă cetăţenilor, în contextul atenţionărilor de vreme rea, să evite să pornească la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
„Urmăriţi la posturile radio/TV buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor. Evitaţi atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ. În situaţia manifestării vântului puternic, rămâneţi în spaţii închise care vă asigură protecţia şi evitaţi deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi”, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis, marţi, AGERPRES.
Marţi dimineaţă, mai multe tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene erau închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Situaţia actualizată poate fi regăsită la adresa: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic.
Pentru remedierea situaţiilor, autorităţile competente acţionează constant cu utilaje de deszăpezire şi material antiderapant pentru remedierea situaţiei şi reluarea traficului rutier.
„Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, au fost raportate avarii în 11 localităţi din două judeţe (Brăila şi Galaţi), iar echipaje specializate se află în teren pentru intervenţia şi remedierea situaţiilor semnalate.
Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în zonele afectate de vremea severă, au fost luate următoarele măsuri:
* menţinerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente, pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;
* instituirea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea;
* activarea grupei operative în judeţele Botoşani, Iaşi şi Vrancea, precum şi a centrelor judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei în judeţele Iaşi şi Vrancea;
* emiterea a 2 mesaje de informare a populaţiei prin intermediul sistemul RO-ALERT, în contextul avertizărilor hidrometeorologice, în judeţele Brăila, Buzău şi Ialomiţa.
„Având în vedere că mai multe judeţe din Sud-Estul ţării se află sub atenţionare meteorologică până astăzi la ora 23,00, situaţia este în dinamică, iar evoluţia acesteia va fi atent monitorizată pentru dispunerea imediată a măsurilor care se impun, astfel încât situaţiile de urgenţă înregistrate să fie gestionate în mod eficient”, arată sursa citată.
Peste 5.000 de pompieri, cu peste 4.000 de mijloace tehnice, au fost la datorie în sprijinul autorităţilor şi cetăţenilor, pentru gestionarea cu eficienţă a situaţiilor de urgenţă generate de manifestarea vremii neprielnice.
Pompierii, împreună cu celelalte structuri şi autorităţi implicate în gestionarea situaţiilor generate de vremea rea, au intervenit în ultimele 24 de ore pentru evacuarea a 28 de persoane blocate în mai multe autoturisme. De asemenea, colegii noştri au acţionat pentru deblocarea a 190 de autoturisme înzăpezite, în care se aflau aproximativ 400 de persoane, precum şi pentru înlăturarea unui copac căzut pe carosabil. AGERPRES