Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/. Regulile de prescriere și eliberare a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală vor fi modificate urmare a punerii în aplicare a Sistemului informațional automatizat „e-Rețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.
„Digitalizarea procesului de prescriere a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate prevede un șir de reguli noi, cu impact pozitiv pentru toate părțile implicate în acest proces – medici, farmaciști și pacienți”, a menționat directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon.
Astfel, pacienții vor avea acces mai ușor la rețete, deoarece va fi extins dreptul de prescriere a produselor farmaceutice compensate pentru mai multe categorii de medici, și anume: toți medicii din cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu, medicii specialiști ai unităților de primiri urgențe, medicii care prestează servicii de îngrijiri comunitare la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu.
Potrivit proiectului, medicul de familie va prescrie medicamente și dispozitive medicale compensate pentru tratamentul tuturor maladiilor, iar medicii de specialitate – pentru maladiile conform profilului. Pe un formular de rețetă electronică vor putea fi prescrise mai multe medicamente, precum și dispozitive medicale compensate pentru un singur diagnostic, conform codului maladiei din Clasificatorul Internațional al Maladiilor.
Totodată, au fost introduse prevederi noi și la eliberarea medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate. Astfel, valorificarea rețetei electronice va avea loc per poziție de medicament sau dispozitiv medical și se va confirma cantitatea eliberată, suma compensată și cea achitată de pacient.
De asemenea, pacientul va putea valorifica rețeta electronică la farmacie de mai multe ori (pe parcursul a trei vizite la farmacie). Mai mult decât atât, medicamentele și dispozitivele compensate prescrise vor putea fi ridicate de la farmacie de către o persoană împuternicită de pacient. În cazul situațiilor excepționale cum ar fi pandemii, război, cataclisme, accesul la prescripția medicală nu va fi limitat.
Potrivit CNAM, printre beneficiile digitalizării prescrierii și eliberării medicamentelor și dispozitivelor compensate se numără și reducerea timpului și a erorilor umane în prescrierea, procesarea și eliberarea rețetelor, monitorizarea eficientă a utilizării medicamentelor și a dispozitivelor medicale compensate, o gestionare mai bună a resurselor în acest domeniu.
CNAM a lansat anul trecut procesul de implementare a Sistemului informațional „e-Rețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”, care se află în prezent în faza de testare la nivel național.