Violențe la manifestația de duminică de la Chișinău: Poliția a deschis un dosar penal și justifică recurgerea la gaze lacrimogene

Poliția a deschis un dosar penal pentru violențele de duminică, după ce manifestația organizată de Platforma civică ‘Dreptate și Adevăr’ (DA, de centru-dreapta) împotriva actualei guvernări a degenerat în ciocniri între protestatari și forțele de ordine, a relatat duminică seara Radio Chișinău.

Astfel, un tânăr de 24 de ani a fost reținut pentru 72 de ore, precizează Jurnal.md pe pagina sa electronică.

Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Alexandru Pânzari, a declarat, într-o conferință de presă, că 14 polițiști și doi protestatari au fost răniți. Patru polițiști au ajuns la spital după ce au fost loviți cu pietre. În opinia sa, ‘poliția a gestionat excelent situația’ și a prevenit escaladarea violențelor.

Pe de altă parte, unii dintre organizatorii protestelor susțin că poliția a acționat disproporționat pentru că a folosit gaze lacrimogene. Un operator tv a avut de suferit în urma intervenției poliției cu gaze lacrimogene, la fel și mai mulți protestatari, care au fost transportați la Spitalul de Urgență.

Șeful IGP a menționat însă că această metodă a fost utilizată în mod legal în situația creată. ‘Legea permite să aplicăm mijloace speciale, cum ar fi gazele lacrimogene, atunci când viața angajatului nostru este pusă în pericol’, a explicat Pânzari.Ciocnirile s-au produs în apropiere de reședința lui Vlad Plahotniuc spre care se îndreptau manifestanții. Au avut loc altercații și lângă sediul de afaceri al lui Plahotniuc. Oligarhul Plahotniuc — cea mai contestată și controversată personalitate publică de la Chișinău — este considerat ‘eminența cenușie’ a Partidului Democrat, în jurul căruia a fost formată actuala majoritate parlamentară, iar oamenii săi ar forma actualul guvern moldovean.

Câteva mii de manifestanți au cerut alegeri legislative anticipate, spunând că protestează față de acapararea instituțiilor statului de către o guvernare dominată de Partidul Democrat și lipsită de sprijin popular. Demonstranții au scandat ‘Jos Mafia’ și ‘Puterea poporului, nu oligarhilor’, potrivit postului de radio Europa Liberă.

Liderii Platformei DA au anunțat că vor continua și luni protestele antiguvernamentale la Chișinău, conform aceluiași post de radio.