Drulă: Solicit premierului Ciolacu retragerea proiectului de OUG care lasă bolnavii de cancer fără investigaţii

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îi cere premierului Marcel Ciolacu să retragă de urgenţă proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului care elimină fondurile din programul „Monitor”, menţionând că această reglementare „lasă bolnavii de cancer fără fondurile din programele de monitorizare”.

„Proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii prevede abrogarea articolului IX din OUG 44/2022, articol care reglementa fondurile din programul „Monitor”. Adică periclitează tratamentul bolnavilor cronic de dragul alimentării specialilor săi de partid. Aceste fonduri erau gândite special pentru investigaţii paraclinice (analize de sânge, CT, RMN şi altele) în cazul pacienţilor cu afecţiuni cronice precum boli oncologice, cardiovasculare, neurologice, diabet şi altele. Introduse în 2020, aceste analize erau efectuate cu prioritate pentru pacienţii cu afecţiunile menţionate, în termen de cinci zile de la cerere, din fonduri dedicate”, a scris miercuri Drulă pe Facebook.

El a menţionat că dacă acest proiect de OUG semnat de Marcel Ciolacu va intra în vigoare, „pacienţii cu afecţiuni cronice vor trebui să se încadreze în plafoanele şi aşa reduse ale Casei de Asigurări, ceea ce va duce la timpi mari de aşteptare”.

„Solicit premierului Marcel Ciolacu să retragă de urgenţă acest proiect de OUG şi să nu pericliteze tratamentul bolnavilor cronic de dragul alimentării specialilor săi de partid. Banii din sistemul sanitar sunt şi trebuie să rămână pentru pacienţi, nu pentru reţele politice umflate cu fonduri publice”, a mai scris Cătălin Drulă. AGERPRES