Administraţia Naţională a Penitenciarelor va colabora cu ”Salvaţi Copiii” pentru un program de prevenire a recidivei

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) va colabora cu „Salvaţi Copiii România” pentru un program de prevenire a recidivei, vizând, cu prioritate, îmbunătăţirea intervenţiilor de specialitate pentru femei, minori şi tineri în detenţie.

Potrivit unui comunicat al „Salvaţi Copiii România” transmis, joi, AGERPRES, va fi implementat un program de consiliere parentală şi socio-emoţională pentru femeile aflate în detenţie şi vor fi derulate activităţi de informare şi consiliere a minorilor şi tinerilor aflaţi în grija centrelor educative şi de detenţie.

Sistemul penitenciar din ţara noastră le asigură femeilor private de libertate asistenţă medicală în timpul sarcinii, ulterior, pe perioada de lăuzie, fiind asigurate condiţiile pentru ca mama să-şi poată îngriji copilul, într-o unitate de detenţie, până la împlinirea vârstei de un an.

Dintre cele 1.082 de femei care se află în sistemul penitenciar din România, 765 au copii, potrivit datelor oficiale. Pe parcursul anului trecut, şase femei au născut în timpul detenţiei.

Femeile reprezintă aproape 5% din numărul total de deţinuţi din Uniunea Europeană. Dintre cele 1.082 încarcerate în România, 765 sunt mame: 227 au câte un singur copil, 245 – câte doi copii, 129 – câte trei copii, 58 – câte patru copii, 34 – câte cinci copii, 26 – câte şase copii.

La nivel sistemic, funcţionează un singur penitenciar de femei, restul fiind custodiate în secţii exterioare sau spaţii aparţinând altor unităţi de detenţie. La nivelul Penitenciarului Ploieşti-Târgşorul Nou, sunt amenajate trei camere tip „Mama şi copilul”, dintre care două de cazare şi una pentru îngrijirea şi pregătirea hranei copiilor.

România se menţine printre primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 5,2 la 1.000 de copii născuţi vii în 2021 (date definitive pentru anul 2021, Institutul Naţional de Statistică, februarie 2023), cauza principală fiind naşterile premature.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul mamelor cu vârsta sub 15 ani şi pe locul doi, după Bulgaria, la numărul mamelor cu vârsta sub 19 ani. Aproape 10% dintre naşterile din România provin de la mame adolescente. AGERPRES