Uniunea Salvaţi România subliniază, în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, importanţa unor măsuri concrete, precum combaterea factorilor de risc, implementarea programelor de screening şi depistare precoce sau alocarea de resurse de imagistică şi testare genetică pentru stadializare şi diagnostic de precizie.
Potrivit unui comunicat al USR transmis duminică AGERPRES, copiii bolnavi au nevoie de părinţi lângă ei atunci când trec prin chimioterapie, iar noua „taxă pe boală” a Guvernului a redus deja cu 10% veniturile pentru zilele de concediu medical de însoţitor.
„România trebuie să ia măsuri pentru combaterea factorilor de risc, să implementeze programe populaţionale de screening şi depistare precoce pentru cancer; să aloce resurse de imagistică şi testare genetică pentru stadializare şi diagnostic de precizie, să dezvolte chirurgia oncologică, acces la tratamente noi; monitorizare activă, planuri personalizate de tratament şi îngrijiri paliative decente. Avem nevoie de registre naţionale de oncologie şi deblocarea Planului Naţional de Cancer. Avem modele de bună practică din Europa şi din practica unor echipe bune aici, care lucrează în parteneriat cu societatea civilă, avem resurse pentru un sistem de sănătate modern şi european, dar nu şi un Guvern care să vrea asta”, a afirmat deputatul USR Adrian Wiener.
Conform USR, Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului trebuie să fie transformat în „servicii concrete” pentru toţi cei care luptă cu această boală. România rămâne, potrivit statisticilor Eurostat, „campioana deceselor prevenibile”, menţionează sursa citată. Mai exact, bolnavii care ar avea şansa de a se vindeca prin tratament adecvat „mor în România pentru că fie nu primesc diagnosticul la timp, fie primesc cu mare întârziere îngrijirile” de care au nevoie.
„Copiii bolnavi de cancer nu au nevoie de declaraţii pompoase, ci de părinţi lângă ei atunci când trec prin tratamentele foarte grele, iar noua taxă pe boală a Guvernului a redus deja cu 10% veniturile acestora. Am depus legea care să elimine absurditatea asta şi cerem coaliţiei să o adoptăm în regim de urgenţă, pentru că în cancer timpul este esenţial, sunt peste 5.000 de familii deja afectate. O altă soluţie USR este în vigoare la această oră – legea USR care permite suspendarea temporară a contractului de muncă pe durata însoţirii copilului la tratament şi angajarea ca asistent personal. Pentru cei care optează să nu îşi suspende contractul de muncă, ci să ia zile de concediu medical este nevoie şi să oprim taxa pe boală”, a declarat, la rândul său, deputata USR Oana Ţoiu.
Liderul USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, a evidenţiat necesitatea implementării soluţiilor moderne la nivel naţional.
„Am pornit în Bucureşti programe de screening pentru testarea genetică în cancerele ereditare, testarea genetică la cancerul de sân în formă incipientă, programul de recuperare oncologică şi testare Babeş-Papanicolau. Avem programări online în 6 spitale (Colentina, Colţea, Sf. Ştefan, Obregia , Gomoiu, Filantropia, Burghele) pentru pacienţi din toată ţara, dar aceste soluţii moderne europene trebuie să devină unele naţionale”, a spus Voiculescu. AGERPRES