Ultimele zile din februarie vor aduce valori termice maxime de 19 – 20 de grade în unele regiuni, iar temperaturile vor rămâne ridicate şi în următoarea lună, în timp ce precipitaţiile vor fi mai consistente după data de 6 martie, se arată în prognoza publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 26 februarie – 10 martie.
În Banat, iarna calendaristică se va încheia cu o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, cu maxime ce se vor menţine la o medie de 18 grade şi minime ce vor oscila între 6 şi 9 grade. În primele două zile din martie, media zilnică a temperaturii maxime va fi de 16 grade, va reveni la 18 grade în 3 şi 4 martie, apoi sunt estimate valori în jurul a 13 grade. Temperaturile minime la început de martie vor fi în medie de 5 – 7 grade, însă, spre finalul primei decade, la fel ca în cazul temperaturilor maxime, se remarcă o scădere până la valori de 2 – 3 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 5 martie. Până atunci, regimul pluviometric se va menţine deficitar, ploile urmând a fi slabe şi pe arii restrânse.
În Crişana, ultimele zile din februarie vor aduce o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, cu maxime ce se vor menţine la o medie zilnică de 19 – 20 de grade şi minime ce vor oscila între 5 şi 7 grade. În primele zile din martie, media zilnică a temperaturii maxime va fi de 16 – 17 grade, iar după 5 martie sunt estimate valori în jurul a 13 grade. Temperaturile minime, la început de martie, vor fi în medie de 5 – 6 grade, însă, spre finalul primei decade, la fel ca în cazul temperaturilor maxime, se remarcă o scădere până la valori de un 1 – 2 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 5 martie, însă până la acea dată regimul pluviometric se va menţine deficitar, ploile urmând a fi slabe şi pe arii restrânse.
În Transilvania, valorile termice diurne se vor menţine cu mult peste normalul climatologic până la începutul lunii martie (3 martie), cu o medie zilnică a temperaturii maxime cuprinsă între 15 şi 18 grade. Ulterior, tendinţa va fi de scădere treptată, astfel că, la finalul primei decade, se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 11 – 12 grade, însă şi aceste valori vor caracteriza o vreme mai caldă faţă de normalul perioadei. Media temperaturilor minime va fi de 3 – 4 grade în prima noapte, va scădea la zero grade în 28 februarie, iar la început de martie va creşte la 2 – 3 grade. După 5 martie, sunt estimate temperaturi minime în medie de zero grade. Până pe 1 martie nu sunt prognozate precipitaţii, dar ulterior sunt posibile precipitaţii, cu o probabilitate mai ridicată, după data de 6 martie.
În Maramureş, vremea va fi extrem de caldă, iar maximele termice prognozate până pe 1 martie se vor situa în jurul a 18 grade. Ulterior, tendinţa va fi de scădere treptată, de la valori în medie de 16 grade, în perioada 2 – 4 martie, până la 12 grade, la finalul primei decade. Media temperaturilor minime va fi de 4 – 5 grade în primele două nopţi, va scădea la 2 – 3 grade, în 28 şi 29 februarie, iar la început de martie va creşte la 5 – 6 grade. Până la finalul primei decade, ca şi în cazul temperaturilor maxime, este estimată o scădere a temperaturilor şi pe timpul nopţilor, până spre o medie regională de zero grade. După data de 1 martie, probabilitatea pentru apariţia precipitaţiilor va fi în creştere.
În Moldova, pe parcursul întregului interval, valorile termice se vor menţine peste normalul climatologic al perioadei. În perioada 26 februarie – 3 martie, media zilnică a temperaturilor maxime va fi de 13 – 14 grade, apoi sunt prognozate valori în general de 9 – 10 grade. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative de la o zi la alta, media acestora urmând a fi cuprinsă între zero şi 3 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, iar probabilitate de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere după data de 6 martie.
În Dobrogea, pentru prima săptămână de prognoză, media zilnică a temperaturilor maxime va fi de 12 – 13 grade, iar pentru a doua se va situa în jurul a 10 grade, valori ce se vor caracteriza o vreme în continuare caldă pentru această perioadă. Media temperaturilor minime va scădea uşor în primele nopţi, până la valori de 2 – 3 grade, în 29 februarie. Pe 1 şi 2 martie, vor fi 4 – 5 grade, după care temperaturile vor reveni la 2 – 3 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere după data de 6 martie.
În Muntenia, pe 26 februarie, media regională a temperaturii maxime va fi de 18 grade, iar în zilele următoare (până în data de 4 martie) se va situa în jurul a 15 grade. Între 5 şi 10 martie, sunt estimate temperaturi maxime mai scăzute, la o medie a acestora de 11 – 12 grade. Media temperaturilor minime va scădea uşor în primele nopţi, până la valori de 3 grade, în 29 februarie, pe 1 şi 2 martie va creşte la 4 – 5 grade, apoi se vor opri la 2 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 6 martie, iar în restul intervalului ploile sunt posibile doar pe arii restrânse.
În Oltenia, valorile termice diurne se vor menţine cu mult peste normalul climatologic până la începutul lunii martie (4 martie), cu o medie zilnică a temperaturii maxime cuprinsă între 14 şi
17 grade. Ulterior, tendinţa va fi de scădere treptată, astfel că la finalul primei decade se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 11- 12 grade, însă şi aceste valori vor caracteriza o vreme mai caldă faţă de normal. Media temperaturilor minime va fi de 5 – 6 grade, în prima noapte, va scădea la 3 grade în 28 februarie, iar la început de martie (1 şi 2 martie) va reveni la 5 – 6 grade. După 3 martie sunt estimate temperaturi minime în medie cuprinse între 2 şi 4 grade. În această regiune, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în zilele de 1 şi 2 martie, respectiv între 6 şi 9 martie.
La munte, până la finalul lunii februarie, media zilnică a temperaturilor maxime se va menţine la 8 grade. Primăvara calendaristică va debuta cu valori termice diurne uşor mai scăzute, respectiv o medie pentru întreaga zonă de 6 grade, iar după data de 5 martie va scădea treptat până la valori în jurul a două grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi în cazul temperaturilor minime, acestea urmând a avea o medie de 0 – 2 grade, în prima săptămână, şi cu o tendinţă de scădere treptată până spre -4 grade, în a doua săptămână. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 5 martie. Până atunci, precipitaţiile vor fi slabe şi se vor semnala pe arii restrânse. AGERPRES