Condiloamele acuminate, negii sau verucile, reprezinta leziuni ale tegumentului inalt contagioase (nu ale mucoaselor) cu aspect plat (in acelasi plan cu pielea), sau conopidiform, care pot aparea in diverse regiuni ale corpului dupa contactul infectant cu o persoana bolnava.
- Verucile comune sau vulgare sunt cauzate de infectia cu tulpinile 2 si 7 ale virusului Papiloma uman
- Verucile plantare (de la nivelul talpii) sunt provocate de HPV tulpinile 1, 2, 4 si 63
- Verucile plate sunt cauzate de infectia cu tulpinile 3 si 10 ale virusului Papiloma uman
- Vegetatiile anogenitale sunt cauzate in mod frecvent de tulpinile HPV 6, 11, 42 si 44.
Condiloamele genitale sau verucile zonei intime afecteaza atat persoanele de sex feminin, cat si barbatii, putand fi localizate la nivelul vulvei, penisului, scrotului sau al regiunii perianale. In cazul femeilor, leziunile cauzate de catre human Papilloma virus contractat in timpul contactului intim se pot manifesta la nivelul mucoasei vaginale si a colului uterin, asociind risc inalt de evolutie catre cancer. Cancerul anal datorat infectiei cu HPV afecteaza deopotriva femeile si barbatii care practica sex anal neprotejat cu o persoana bolnava.
Condiloamele anogenitale se prezinta sub forma unor excrescente de culoarea pielii, brune sau roz, cu suprafata neregulata brazdata de santuri ce ii confera aspectul caracteristic de conopida. Datorita maceratiei care apare in conditii de umiditate crescuta (specifica zonei genitale), leziunile pot prezenta aspect albicios, fiind insotite de senzatie de mancarime, arsura sau durere la contactul cu lenjeria intima.
Infectia cu virusul Papiloma uman – factori de risc
Principalii factori care cresc riscul de transmitere HPV si al celui de aparitie al condiloamelor acuminate includ:
- Numarul partenerilor sexuali – riscul de contractare al unei infectii cu virusul Papiloma uman creste direct proportional cu numarul partenerilor sexuali.
- Varsta – verucile genitale apar in special la adolescenti si adultii tineri.
- Existenta unui sistem imunitar slabit ca urmare a unui deficit innascut sau dobandit dupa o infectie cu HIV/SIDA.
- Existenta unor leziuni tegumentare sau ale mucoasei anterioare contactului infectant – solutiile de continuitate de la nivel tegumentar sau ale mucoasei vaginale, anale sau orale, favorieaza patrunderea virusului in organism si aparitia condiloamelor.
- Frecventarea piscinelor, bazinelor de inot si saunelor sau utilizarea la comun a prosoapelor, aparatelor de ras sau epilat cu o persoana infectata creste riscul de raspandire al infectiilor cauzate de HPV.
Diagnostic infectie cu virusul Papiloma uman
Diagnosticul infectiei cu HPV este stabilit de catre medicul ginecolog sau dermatovenerolog in functie de localizarea leziunilor cauzate de acest patogen.
In cazul persoanelor de sex feminin, leziunile ano genitale sunt observate in cadrul unui examen ginecologic de rutina, medicul recomandand pacientei efectuarea unui test Babes Papanicolau sau al unei colposcopii pentru confirmarea diagnosticului acestui tip de infectie.
In cazul barbatilor, diagnosticul este stabilit de regula de catre medicul dermatolog in timpul examenului clinic pe baza aspectului leziunilor din zona genitala fara a necesita efectuarea de investigatii suplimentare.
Leziunile de la nivelul mucoasei genitale pot fi identificate cu ajutorul colposcopiei la femei si respectiv peniscopiei la barbati, dupa aplicarea locala a unei solutii de acid acetic de catre medicul ginecolog/dermatolog.
In afara testelor Papanicolau recomandate femeilor pentru screening-ul cancerului de col uterin, medicul curant poate recomanda prelevarea de tesuturi in cazul identificarii de leziuni suspecte ale mucoasei genitale care sunt ulterior trimise catre laborator pentru fenotiparea agentului viral patogen.
Fenotiparea reprezinta o procedura prin intermediul careia medicul poate obtine informatii cu privire la riscul oncogen al tulpinii implicate in aparitia leziunilor. Investigatia presupune analizarea tesuturilor prelevate prin biopsie de la nivelul leziunilor de catre medicul curant si permite orientarea planului terapeutic al pacientului in functie de tulpina izolata.
Tratament condiloame genitale femei si barbati
Tratamentul verucilor genitale se realizeaza intotdeauna in conformitate cu indicatiile medicului dermatolog sau ginecolog si poate consta in:
- Tratament local prin aplicarea de solutii pe baza de imiquimod, podofilotoxina sau sinecatechine care distrug verucile prin ardere chimica.
- Electrocauterizarea sau distrugerea termica (prin caldura) a verucilor.
- Ablatie laser – distrugerea condiloamelor cu ajutorul unui fascicul de lumina intens care genereaza caldura.
- Crioterapie – inghetarea leziunilor prin aplicare de azot lichid.
- Excizie chirurgicala – acest tip de tratament este rezervat persoanelor cu raspuns nesatisfacator la terapiile anterior mentionate si cele care prezinta leziuni extinse si/sau multiple cauzate de infectia cu HPV.
In cazul persoanelor de sex feminin cu modificari ale colului uterin cauzate de HPV, excizia chirurgicala poate include conizatie clasica, laser sau diatermica pentru indepartarea leziunilor cervicale de tip scuamos care asociaza risc inalt de malignizare.
Complicatii ale condiloamelor netratate
Principalele complicatii care pot surveni in evolutia unei infectii cauzate de virusul Papiloma uman HPV sunt reprezentate de:
- Leziunile orale care pot include limba, palatul moale si amigdalele palatine si ale mucoasei respiratorii superioare de la nivelul laringelui.
- Cancerul cervical
- Cancerul anorectal
- Cancerul bucal (oral)
- Cancerul laringian.
Cum poate fi prevenita aparitia condiloamelor genitale?
Condiloamele genitale pot fi prevenite prin limitarea numarului de parteneri intimi, utilizarea protectiei in timpul actului sexual si evitarea folosirii in comun cu alte persoane a articolelor de uz personal (prosoape, lame de ras).
Vaccinarea anti HPV poate fi efectuata atat la fete, cat si la baieti inainte de inceperea vietii sexuale, incepand cu varsta de 9 ani, pentru prevenirea riscului de aparitie al cancerelor cauzate de infectia cu tulpini oncogene ale virusului Papiloma uman. Planul european de combatere a cancerului sprijina eforturile de extindere ale politicii de vaccinare a populatiei tinere impotriva Papilomavirusului uman, obiectivul principal fiind acela de a vaccina cel putin 90% din populatia tinta de fete de la nivelul Uniunii Europene pana in anul 2030.
Sursa: www.medicover.ro