Ministrul Culturii va participa la vernisajul expoziţiei României la cea de-a 60-a ediţie a Bienalei de la Veneţia

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, începe luni o vizită de cinci zile în Italia, în contextul participării României la cea de-a 60-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia.

Turcan va participa la vernisajul expoziţiei „Ce este munca” semnată de Şerban Savu, curator Ciprian Mureşan, prezentată la Pavilionul României de la ediţia din acest an a Bienalei de la Veneţia, cât şi la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, transmite Ministerul Culturii, într-un comunicat remis luni AGERPRES.

„Participarea României la Bienala de Artă de la Veneţia este o declaraţie constant reînnoită de apartenenţă la cultura europeană şi mondială. Ministerul Culturii susţine în mod tradiţional prezenţa românească la Bienala de la Veneţia, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din lume, iar în acest an pentru realizarea expoziţiei „Ce este munca”, proiectul câştigător al concursului organizat de Ministerul Culturii pentru Bienala de la Veneţia am alocat o sumă în creştere faţă de cea de anul trecut. Sunt ferm convinsă că prin susţinerea acestui proiect, prin sprijinirea artei şi încurajarea artiştilor reuşim să construim punţi peste graniţe, să conectăm oameni şi idei, şi să descoperim firescul, dar şi ineditul din noi toţi”, a declarat ministrul Culturii, potrivit sursei citate.

Raluca Turcan va participa, de asemenea, la conferinţa de presă dedicată proiectului.

Alături de reprezentanţi ai Institutului Cultural Român, Ministerul Afacerilor Externe şi artişti români recunoscuţi la nivel internaţional vor fi discutate priorităţile culturale comune, precum promovarea şi susţinerea artei şi culturii româneşti în străinătate.

***
Organizată de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român, expoziţia „Ce este munca” de Şerban Savu se va desfăşura la Pavilionul Naţional din Giardini della Biennale şi la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Proiectul artistului Şerban Savu ‘Ce este munca’, curatoriat de Ciprian Mureşan, este o reflecţie amplă a iconografiei complexe a muncii şi timpului liber, inspirată de realismul istoric, de ideologia sa şi de arta de propagandă din Blocul de Est, transmit organizatorii. Răspunzând temei generale a celei de-a 60-a Expoziţii Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia „Străini pretutindeni”, senzaţia dezorientării într-un purgatoriu politic şi economic, întâlnită adesea în multe dintre picturile lui Şerban Savu, este „o reflecţie a dislocării şi a dorului de casă asociate cu munca în străinătate – ruptura dintre muncă şi simţul apartenenţei”.

Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va fi astfel transformată într-un atelier de mozaic, devenind un spaţiu de producţie ce duce mai departe tradiţia manufacturieră locală a micilor ateliere veneţiene. Ea va găzdui, de asemenea, un program de dezbateri publice pe teme ce merg de la istoria artei mozaicului până la teoriile muncii din antropologia, economia şi filosofia contemporană, ecologia şi societatea post-muncă, coordonate de Ovidiu Ţichindeleanu, critic cultural stabilit în Chişinău.

Un artist care trăieşte şi lucrează în Cluj-Napoca, Şerban Savu este interesat de multiplele sensuri ale realităţii vizibile, care pictează imaginea lumii din jurul său, văzută prin filtrul istoriei artei. Lucrările sale au fost expuse la Centre Pompidou, Paris; Fondazione Nicola Del Roscio, Roma; Galeria Rudolfinum, Praga; Museo Pietro Canonica a Villa Borghese, Roma; Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti; Le Lait Centre D’art Contemporain, Albi; PLATEAU, Samsung Museum of Art, Seul; Arken Museum of Modern Art, Ishoj; Mucsarnok Kunsthalle, Budapesta. AGERPRES