România, printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale producţiei industriale în februarie

Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor date, producţia industrială a crescut cu 0,8% în zona euro şi cu 0,7% în UE, în luna februarie comparativ cu luna ianuarie. Statele membre cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale au fost: Irlanda (3,8%), Ungaria (3,5%), Slovenia (3,3%), Letonia (2,9%) şi România (cu un avans de 2,7%).

În ritm anual, luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023, producţia industrială a scăzut cu 6,4% în zona euro şi cu 5,4% în Uniunea Europeană. Printre ţările membre cu scăderi ale producţiei industriale se numără şi România, cu un declin de 2%. În rândul celor 27 de state membre UE, cele mai semnificative scăderi în ritm anual ale producţiei industriale au fost înregistrate în Irlanda (minus 36%), Belgia (minus 12,7%) şi Bulgaria (minus 8,4%).

Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că în România, în februarie 2024, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă, atât ca serie brută (+10,8%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+2,7%). Raportat la luna februarie 2023, producţia industrială a crescut în februarie 2024 cu 0,2% ca serie brută şi a scăzut cu 2,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. AGERPRES