151 de acte ale Uniunii Europene au fost transpuse în legislația națională anul trecut
Chişinău, 16 apr. /MOLDPRES/. În anul 2023, 151 de acte ale Uniunii Europene au fost transpuse în legislația națională. Numărul este cu 40% mai mare, decât în 2022, comunică MOLDPRES.
Datele au fost prezentate de viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov în cadrul audierilor organizate, astăzi, de Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană. La discuții au participat deputați și reprezentanți ai Centrului de armonizare a legislației.
Potrivit sursei citate, anul trecut au fost aprobate 96 de acte normative cu relevanță UE. Din totalul celor 151 de acte ale Uniunii Europene transpuse în legislația națională, 64 au fost transpuse în totalitate. Printre autoritățile centrale cu cel mai mare număr de acțiuni transpuse și realizate figurează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Viceprim-ministra pentru integrare europeană a prezentat și progresele înregistrate în contextul implementării recomandărilor Comisiei Europene. De menționat că, în prezent, opt recomandări au fost deja îndeplinite. „Aș spune că avem o evaluare foarte bună a implementării recomandărilor. Urmează deja să definitivăm procesul de vetting și de numire a judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție și să definitivăm procesul de selecție și de numire a unui nou procuror general. Acestea sunt două măsuri din cadrul ultimei recomandări. Restul deja au fost implementate”, a adăugat Gherasimov.
Tot în cadrul ședinței de astăzi, a fost prezentată activitatea Centrului de armonizare a legislației și a grupurilor de lucru implicate în procesul de integrare europeană.
Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 și a primit statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.