Prin concluziile emise, UE și-a reconfirmat angajamentul să sprijine R. Moldova în parcursul european, susține viceprim-ministrul Leancă

Prin concluziile emise de Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, UE și-a reconfirmat angajamentul să sprijine Republica Moldova în parcursul european. Anunțul a fost făcut astăzi de către viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, în cadrul unei conferințe de presă, relatează MOLDPRES.

Potrivit oficialului, concluziile adoptate reprezintă un pas important în dezvoltarea relațiilor pozitive dintre UE și Republica Moldova. „Astfel de totalizări sunt prezentate țărilor față de care UE manifestă o atenție sporită. Vom aproba o notă asupra acestor concluzii, iar sugestiile prezentate le vom transpune în viață. Concluziile sunt foarte cuprinzătoare și sunt axate pe dinamica evoluțiilor din țara noastră. La fel, documentul trasează prioritățile cheie pe care se va axa UE în relația cu R. Moldova”, a spus Leancă.

Viceprim-ministrul a specificat că în concluziile prezentate sunt expuse și așteptările Uniunii Europene față de Republica Moldova. „Totalizările sunt adresate nu doar autorităților, ci și clasei politice, societății civile și cetățenilor. Acestea conțin anumite mesaje pe politici și poziția oficială privind domeniile cheie. Mesajul principal este că UE reafirmă angajamentul de a lucra într-un parteneriat foarte strâns cu țara noastră. UE reconfirmă faptul că R. Moldova a reușit să realizeze mai multe reforme în domeniile-cheie. Este vorba de cel al stabilității macro-economice, al sectorului bancar și lupta cu corupția. Un fapt important este că aceste totalizări diferă complet față de cele prezentate în 2016, care atestau mai multe momente negative”, a afirmat Leancă.

De asemenea, sursa citată a precizat că, în document, Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene  a expus și o analiză critică față de frauda bancară, domeniul justiției și mass-media. „Cu referire la frauda bancară, în curând reprezentanții companiei Kroll vor prezenta noi concluzii ale analizelor efectuate, iar ulterior vom recupera mai multe bunuri scoase din Republica Moldova. Analiza prezentată de UE este una constructivă pentru autoritățile de la Chișinău. Vom ține cont de aceasta și suntem angajați să realizăm reforme în domeniile vizate, iar ulterior vom prezenta rezultatele obținute”, a remarcat Leancă.

Concluziile emise de Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene urmează a fi discutate și cu deputații din Parlament.

Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene a publicat astăzi concluziile privind Republica Moldova. Documentul are 27 de puncte în care sunt indicate progresele şi restanţele pe care le înregistrează ţara noastră. Concluziile emise de oficialii europeni au fost salutate de Prim-ministrul Pavel Filip, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.